Curtea de Justiție a UE a decis că Comisia Europeană (CE) a încălcat regulile de transparență refuzând să acorde jurnaliștilor acces la corespondența dintre Ursula von der Leyen și directorul companiei farmaceutice Pfizer .
Vorbim despre Pfizergate, un scandal care le-a implicat pe von der Leyen și compania Pfizer. În 2023, The New York Times (NYT) a cerut CE să ofere acces la corespondența dintre von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, purtată în timpul pandemiei de COVID-19 din Europa (din ianuarie 2021 până în mai 2022). Comisia Europeană a respins cererea, declarând că documentele solicitate nu sunt disponibile, după care publicația a ajuns în instanță. Pe 14 mai, instanța a admis cererea.
Interesul jurnaliștilor pentru conversația dintre șeful CE și șeful companiei farmaceutice se datorează faptului că, în aprilie 2021, UE a încheiat cel mai mare acord din istorie cu Pfizer pentru furnizarea a 900 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 pentru 35 de miliarde de euro. După cum a scris NYT, datorită acestui acord, Uniunea Europeană a primit dreptul de a revinde sau transfera vaccinuri către parteneri, ceea ce a făcut posibilă acordarea de sprijin țărilor sărace. Von der Leyen a fost dată în judecată pentru abuz de putere în achiziționarea vaccinului, distrugerea documentelor guvernamentale și corupție, dar plângerea a fost respinsă de o instanță belgiană.
Conform hotărârii Curții de Justiție a UE, NYT a furnizat toate dovezile necesare privind existența corespondenței dintre von der Leyen și Bourla. „Comisia nu poate pur și simplu să declare că documentele lipsesc, ci trebuie să ofere explicații convingătoare cu privire la motivul pentru care acestea nu pot fi găsite”, se arată în hotărârea instanței.
Comisia Europeană are dreptul de a ataca decizia instanței.