Majoritatea cetățenilor din centrul și estul Uniunii Europene, inclusiv din România, se tem că vor suferi consecințe în plan personal dacă vor critica autoritățile. Oamenii sunt îngrijorați în legătură cu viitorul democrației și nu au încredere în autorități, partide politice sau presă, arată un sondaj de opinie, transmite Radio France.
Între 50% și 60% dintre respondenții din Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia sunt îngrijorați în legătură cu viitorul democrației. Trei sferturi dintre bulagri, peste jumătate dintre români și unguri, o treime din polonezi și o cincime dintre germani sunt de părere că alegerile din țara lor nu sunt nici libere și nici corecte.
Încrederea în corectitudinea informațiilor furnizate atât de mass-media, cât și de autorități este foarte scăzută. Mai puțin de un sfert dintre respondenții cu vârste de peste 40 de ani au fost de părere că lumea este în acest moment mai sigură decât era în 1989.
Totuși, în pofida a ceea ce autorii sondajului numesc „niveluri alarmante” de neîncredere în sistemul democratic și în presă, mulți respondenți consideră, de asemenea, că pot influența viața politică și pot îmbunătăți societatea. Analiza relevă că tinerii – în special femei – se implică în activități civice și sunt optimiști în ceea ce privește realizarea de schimbări pozitive.
Sondajul a fost realizat de firma britanică YouGov, pe un eșantion de 12.500 de persoane și a fost publicat de Fundația pentru o Societate Deschisă, fondată de George Soros.