spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasămarePESTE 30.000 DE OAMENI/ NOUĂ MANIFESTAŢIE ÎN BUCUREŞTI DUPĂ DEMISIA GUVERNULUI PONTA...

PESTE 30.000 DE OAMENI/ NOUĂ MANIFESTAŢIE ÎN BUCUREŞTI DUPĂ DEMISIA GUVERNULUI PONTA ŞI A LUI PIEDONNE, A DOUA ZI DE MANIFESTAŢII

-

UPDATE 1.00 Mai multe sute de persoane au ajuns în fața clubului Colectiv, după ce au participat în cursul serii de miercuri la o manifestație în Piața Universității.

- Reclama -

RELATARE AGERPRES:

- Advertisement -

Oamenii au ținut un moment de reculegere, iar apoi au rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și au strigat în cor „Colectiv”.

La mitingul din Piața Universității au participat peste 20.000 de persoane.

UPDATE ORA 23.59 Manifestanții din București merg spre clubul Colectiv
Câteva sute de persoane care au mai rămas în Piața Universității din Capitală au plecat spre clubul Colectiv, unde vineri seară a avut loc incendiul în urma căruia au murit 32 de persoane.

Mai înainte, au ținut un moment de reculegere pentru victimele incendiului și au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”.

- Advertisement -

După ora 22,00, manifestanții au început să se disperseze.

Din cauza manifestanților, inițial, mai multe troleibuze au rămas blocate în zona Pieței Universității.

Oamenii au strigat „Colectiv!” și „Dreptate” și i-au aplaudat pe jandarmi „pentru răbdare”.

La această oră, circulația rutieră a fost reluată la rondul de la Universitate, astfel că jandarmii nu mai permit protestatarilor să intre în intersecție, dar se circulă și între Piața Rosetti și Piața Mihail Kogălniceanu.

UPDATE ORA 23.47 Manifestanții din Piața Universității au ținut un moment de reculegere pentru victimele de la Colectiv

Manifestanții prezenți miercuri seară în Piața Universității au ținut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv, soldat cu 32 de decese.

Ulterior, cei prezenți au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”.

După ora 22,00, manifestanții au început să se disperseze, astfel încât la ora aceasta în Piața Universității mai sunt prezente aproximativ 2.000 de persoane, din cele peste 20.000 câte au participat inițial la miting, conform unor estimări neoficiale.

Din cauza manifestanților, mai multe troleibuze au rămas blocate în zona Pieței Universității.

Oamenii au strigat „Colectiv!” și „Dreptate” și i-au aplaudat pe jandarmi „pentru răbdare”.

La această oră, circulația rutieră a fost reluată la rondul de la Universitate, astfel că jandarmii nu mai permit protestatarilor să intre în intersecție, dar și între Piața Rosetti și Piața Mihail Kogălniceanu.

UPDATE ORA 23.13 Protestatarii din Piața Universității au început să se disperseze

Protestatarii aflați miercuri seară în Piața Universității din Capitală au început să se disperseze, numărul acestora scăzând față de acum câteva ore.
Cu toate acestea, circulația în centru rămâne blocată.

Ei continuă să fluture steaguri și să strige sloganuri împotriva politicienilor.

Printre mesajele afișate pe pancarte de manifestanți sunt: „Nu schimbăm un nume, ci un sistem”, „Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv”, „Nu plecăm acasă, îngerii nu ne lasă”, „Luați șpăgi de milioane și românii mor de foame”, „Vrem democrație, nu doar pe hârtie”, „Integritatea începe cu noi”, „Ne-am săturat, de-aia ne-am adunat”.

Anterior, oamenii au fost în Piața Constituției de lângă Palatul Parlamentului.


UPDATE ORA 21.51 Protestatarii din Capitală s-au adunat din nou în Piața Universității

Protestatarii din București au revenit în Piața Universității, după ce au fost pentru câteva ore cei mai mulți dintre ei în fața Palatului Parlamentului. Conform unor estimări neoficiale, în centrul Capitalei sunt aproximativ 20.000 de persoane.
Circulația în centru este blocată între Calea Victoriei și Piața Rosetti. Pasajul Unirii este închis circulației.

Manifestanții au aprins candele și adus flori la statuia lui Gheorghe Lazăr din fața Universității din București.

Majoritatea celor care participă la proteste sunt tineri care discută despre locuri de muncă, situația economică, unii dintre ei spunând că ar fi necesar un guvern tehnocrat, mesaj pe care l-au scris pe mai multe pancarte.

Mai mulți participanți flutură steaguri tricolore. Alții poartă mesaje pe pancarte: „Schimbarea e în noi”, „România, trezește-te!”, „Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”.

Manifestații similare au loc, în prezent, în mai multe orașe din țară.

UPDATE ORA 21.17 Manifestanții din Piața Constituției au plecat spre Universitate


Protestatarii prezenți miercuri seara în Piața Constituției au plecat, în jurul orei 21,00, spre Piața Universității, acolo unde mii de oameni sunt adunați de aproximativ trei ore.

Bulevardul Unirii este blocat pe ambele sensuri.

Manifestanții scandează lozinci prin care cer demisia Parlamentului.

De asemenea, ei strigă „Noi vrem spitale, nu catedrale”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”.

Mulți dintre ei poartă pancarte, steaguri, au vuvuzele și portavoci.

Marșul s-a desfășurat până în acest moment fără incidente, atât în deplasarea spre Piața Constituției, cât și la întoarcere.

***

UPDATE ORA 23.53 Dolj: Protestul de la Craiova s-a încheiat fără incidente


Protestul de la Craiova, la care au participat câteva mii de persoane și care s-a desfășurat pe durata a circa cinci ore, s-a încheiat miercuri noaptea, în jurul orei 23,00, fără incidente.

Protestatarii s-au strâns în jurul orei 18.00, în Piața „Mihai Viteazul” — Piața Prefecturii din Craiova, unde au cântat Imnul național, apoi s-au deplasat pe strada A.I.Cuza, care a fost blocată traficului auto, ajungând pe Calea București pe care au mărșăluit după ce au rupt cordonul forțelor de ordine.

Participanții la acțiune au fost însoțiți de polițiști și jandarmi, iar pe toată durata deplasării au scandat „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”, „Colectiv, Colectiv!”, „Demisia!”, „Uniți, salvăm toată România!”, „Libertate, libertate”, au aplaudat și au purtat pancarte cu diferite mesaje.

Protestul s-a încheiat tot în Piața ‘Mihai Viteazul’ unde oamenii au ținut un moment de reculegere în memoria persoanelor decedate în incendiul din clubul ‘Colectiv’.

UPDATE ORA 22.16 Alba: Protest încheiat în fața casei primarului Mircea Hava


Peste o mie de persoane au participat, miercuri seară, la Alba Iulia, la un miting și marș de protest, la finalul acțiunii o parte dintre cei prezenți deplasându-se spre locuința primarului Mircea Hava, unde au scandat „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Numărul protestatarilor a continuat să crească pe măsură ce aceștia s-au deplasat de la locul de întâlnire, respectiv Palatul Administrativ, unde au păstrat și un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv, spre cartierul Cetate, ajungând de la câteva sute la peste o mie.

La finalul acțiunii de protest, în jur de o sută de persoane s-au dus în fața casei primarului Mircea Hava, din cartierul Cetate, unde marșul a luat sfârșit.

Protestul de la Alba Iulia a fost convocat pe rețelele de socializare. Printre lozincile scandate au fost atât mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor politice, cât și de solidaritate cu victimele incendiului produs în clubul Colectiv.

Protestatarii, unii dintre ei purtând steaguri tricolore, au afișat pancarte cu mesajele „O dorință sinceră: România liberă”, „Corupția ucide”, „Noi suntem generația care schimbă istoria” sau „Până ieri am tăcut, de azi încep să urlu”.

Acțiunea s-a desfășurat sub supravegherea jandarmilor, fără a fi înregistrate incidente.

UPDATE ORA 22.13 Suceava: Aproximativ 100 de tineri au participat la un marș de comemorare a victimelor din Colectiv


Aproximativ o sută de persoane, majoritatea tineri, au participat miercuri seară la un marș de doliu în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv din București.

Tinerii s-au mobilizat pe rețele de socializare și s-au întâlnit în fața Primăriei Suceava, de unde au plecat într-un marș al tăcerii spre Palatul Administrativ din centrul orașului.

Tinerii au aprins candele în fața instituțiilor, dar și la Monumentul Eroilor din Parcul central, unde s-au oprit și au spus rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Cei care s-au manifestat miercuri seară la Suceava au purtat pancarte pe care scria ”Colectiv, împreună rezistăm”, ”Corupția ucide”, ”Suceava în doliu”, ”The day we give in is the day we die” (vers al trupei Goodbye to Gravity — n.r.).

Participanții la marș arată că manifestarea lor se dorește a fi și un apel pentru ajutorarea victimelor care încă se află în spitale în stare gravă. Unii tineri au spus că le-au murit prieteni în clubul Colectiv și că trebuie să se facă dreptate.

”Pentru noi dreptate este să fim în siguranță în oricare instituție”, a spus o tânără.

Manifestarea de la Suceava s-a încheiat fără incidente.

UPDATE ORA 22.02 Vâlcea: Sute de protestatari au cerut dizolvarea Parlamentului și o nouă clasă politică

Peste 500 de vâlceni au cerut, miercuri seara, în Piața Revoluției din Râmnicu Vâlcea, alegeri anticipate și dizolvarea Parlamentului, aceștia susținând că nu este suficientă doar demisia guvernului.

Astfel, elevi ai Colegiilor Naționale din municipiu, studenți, ingineri, angajați din mediul privat, directori ai teatrelor vâlcene au creat un nucleu al protestelor propunând o listă cu revendicări care implică dizolvarea Parlamentului, candidați fără dosare penale, stoparea corupției și „anularea șpăgii” din România.

Aceștia s-au deplasat în marș spre Arhiepiscopia Râmnicului, unde au aprins lumânări și candele pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv, de săptămâna trecută, cerând vâlcenilor să „iasă în stradă dacă le pasă”.

Mai mulți participanți la miting au declarat că dacă România nu avea o corupție cronică, nu s-ar fi ajuns la falimentul Oltchim, jaful din păduri, dispariția CPL Râmnicu Vâlcea și exodul masiv al tinerilor.

Protestarii au revenit apoi în Piața Revoluției unde au făcut o cruce din candele aprinse.

UPDATE ORA 21.29 Tulcea: Circa 100 de participanți la un marș de solidaritate pe străzile municipiului

UPDATE ORA 21.28 Bihor: Aproape o mie de orădeni au mărșăluit pe străzile din centrul municipiului

UPDATE ORA 21.25 Brăila: Peste 1.000 de persoane protestează în Piața Independenței


Peste 1.000 de persoane protestează, miercuri seară, în Piața Independenței din Brăila, scandând mesaje cum ar fi ‘Libertate’ și ‘Salvarea României’.

Polițiștii și jandarmii au însoțit coloana care a mers pe Calea Călărașilor, de la Tribunal spre Centrul Istoric, timp în care manifestanții au scandat: ‘Am mers în marș pentru oamenii arși!’ , ‘Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor!’, ‘București nu uita, Brăila e de partea ta!’.

Circulația a fost blocată câteva zeci de minute pe Calea Călărașilor, cea mai importantă arteră din municipiu, iar protestatarii au mers spre Catedrală, unde au strigat mesaje împotriva Bisericii.

Protestatarii s-au oprit în jurul orei 21,00 pe platoul din Piața Independenței, loc care, de duminică seara, s-a transformat într-un altar în jurul fotografiei brăileanului Andrei Petru Bucă, de 29 de ani, de profesie arhitect, decedat în incendiul din clubul bucureștean.

Sute de brăileni l-au condus marți, pe ultimul drum, pe Andrei Petru Bucă. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos ÎPS, Casian Crăciun, alături de un sobor format din 17 preoți.

UPDATE ORA 21.20 Maramureș: Aproape 300 de persoane au demonstrat în municipiul Baia Mare


Peste 300 de persoane au manifestat, miercuri seara, în zona centrală a municipiului Baia Mare, arătându-se solidari cu alte proteste din țară.

Protestatarii au traversat Piața Revoluției și s-au oprit în fața Prefecturii Maramureș unde au scandat mai multe lozinci la adresa clasei politice, ei fiind însoțiți pe traseu de echipaje de jandarmi și poliție.

Conform reprezentanților Jandarmeriei Maramureș, mitingul nu a fost autorizat și s-a desfășurat fără incidente.


UPDATE ORA 21.13 Dâmbovița: Sute de târgovișteni au ieșit în Piața Tricolorului

UPDATE ORA 21.04 Satu Mare: Circa 1.000 de persoane au protestat în centrul orașului


Circa 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în centrul municipiului Satu Mare, scandând lozinci antiguvernamentale și împotriva partidelor politice.

Protestatarii s-au adunat în pasajul Corneliu Coposu, de unde au pornit într-un marș către statuia preotului Vasile Lucaciu din Piața Libertății, unde au cântat Imnul Național. Ei au avut pancarte cu mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor, precum „Jos clasa politică coruptă”, „Învățământ, nu Biserici” și au scandat lozinci precum „Hoții”, „Vrem Dreptate”, „Demisia”, „Ieșiți în stradă dacă vă pasă”, „Ne vrem țara înapoi”.

De asemenea, protestatarii au afișat versuri ale trupei Goodbye to Gravity.

Potrivit estimărilor jandarmilor, la miting au participat circa 1.000 de persoane.

UPDATE ORA 21.00 Prahova: Aproximativ 500 de persoane au protestat la Ploiești, cerând demisia Parlamentului


Aproximativ 500 de persoane, majoritatea tineri, au protesta, miercuri seară în centrul municipiului Ploiești, aceștia cerând dreptate „până la capăt”, demisia Parlamentului, dar și stoparea corupției.

Protestul, care nu a fost autorizat, s-a desfășurat în fața Palatului Administrativ, în care își au sediul Prefectura Prahova, Consiliul Județean și Primăria Ploiești, manifestanții care au răspuns apelului lansat pe rețele de socializare aprinzând lumânări pentru victimele incendiului din clubul Colectiv și purtând steagul național.

Protestatarii au cerut demisia Parlamentului, parlament unicameral și dreptate, ei scandând „Colectiv”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „O dorință sinceră, România liberă”, „N-aveți coloană, decât oficială”, „Cinste lor, cinste salvatorilor”, „Vrem dreptate, așa nu se mai poate”.

De asemenea, aceștia au afișat pancarte și bannere de dimensiuni mari cu mesaje precum „Parlament penal. Demisia”, „Stop corupției”, „Noi suntem generația care nu tace”, „Fără imunitate” și „Demisia n-ajunge. Acum cine răspunde?” și au intonat imnul național.

Aceasta a fost a doua seară în care la Ploiești au fost organizate manifestări în urma incendiului din clubul Colectiv, după ce, marți seară, peste 1.500 de tineri au participat la un marș autorizat în memoria victimelor, aprobarea fiind obținută de un tânăr de 18 ani.

UPDATE ORA 20.56 Alba: Lozinci antiguvernamentale și împotriva partidelor politice, scandate de peste 500 de protestatari

Peste cinci sute de persoane participă, miercuri seara, la Alba Iulia la un miting și marș de protest, acțiuni anunțate în cursul zilei pe rețelele de socializare, printre lozincile scandate fiind atât mesaje antiguvernamentale și împotriva partidelor politice, dar și de solidaritate cu victimele incendiului produs în clubul Colectiv.

„Hoții”, „La pușcărie”, „PNL și PSD, aceeași mizerie” și „Dacă vă pasă, ieșiți din casă” sunt câteva din scandările participanților la protestul care a debutat în fața Palatului Administrativ. Protestatarii, unii dintre ei purtând steaguri tricolore, au afișat pancarde cu mesajele „O dorință sinceră: România liberă”, „Corupția ucide”, „Noi suntem generația care schimbă istoria” sau „Până ieri am tăcut, de azi încep să urlu”.

După ce au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, participanții s-au îndreptat spre cartierul Cetate.

Printre participanții la protest se află și tineri intelectuali. Unul dintre aceștia, istoricul Marius Rotar, a declarat că a ieșit în stradă în primul rând în semn de solidaritate față de ceea ce s-a întâmplat la București, iar în al doilea rând ca o contrapondere la acțiunea care a avut loc cu o seară înainte la Alba Iulia în organizarea ASCOR.

„Eu îmi imaginez întâlnirea asta ca o contrapondere la ceea ce s-a organizat ieri (marți — n.r.) la Catedrala Reîntregirii, care, mie personal, mi s-a părut o ipocrizie. Eu am venit aici în primul rând pentru cei care au fost eroii acestei întâmplări nefericite de la București”, a declarat istoricul.

Peste o mie de persoane, printre care și peste douăzeci de preoți ortodocși, au participat, marți seara, la Alba Iulia, la un marș al tăcerii inițiat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși (ASCOR), acțiunea fiind precedată de o rugăciune de pomenire a victimelor incendiului produs în clubul „Colectiv”, oficiată în Catedrala Reîntregirii. Cele în jur de o mie de persoane care au asistat la rugăciunea de pomenire, aflate în incinta și în exteriorul lăcașului de cult, preoți, teologi, tineri, au participat apoi, cu candele aprinse în mâini, la un „marș al tăcerii” de la catedrală până la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Transilvaniei.

UPDATE ORA 20.54 Dolj: Peste 2.000 de persoane, la un protest în centrul Craiovei

Peste 2.000 de persoane protestează, miercuri seara, în centrul Craiovei, scandând mesaje prin care cer „schimbare” și „salvarea României”.

Protestatarii, persoane de toate vârstele, s-au strâns în Piața „Mihai Viteazul” — Piața Prefecturii din Craiova, unde au cântat Imnul Național, apoi s-au deplasat pe strada A. I. Cuza, care a fost blocată traficului auto, până la Judecătoria Craiova.

Manifestanții au fost însoțiți de cordoane de polițiști și jandarmi, iar pe toată durata deplasării au scandat „Colectiv, colectiv!”, „Demisia!”, „Uniți, salvăm toată România!”, „Libertate, libertate”, au aplaudat și au purtat pancarte cu mesaje.

UPDATE ORA 20.41 Târgu Mureș: Peste 400 de persoane, la un marș împotriva corupției

UPDATE ORA 20.33 Hunedoara: Proteste ale tinerilor, la Petroșani și Deva

UPDATE ORA 20.32 Vaslui: Peste 250 de protestatari în Piața Centrului Civic

UPDATE ORA 20.29 Neamț: Aproapte 500 de persoane protestează în Piatra Neamț

UPDATE ORA 20.29 Protest în București; peste 15.000 de oameni la Universitate și în Piața Constituției

Peste 15.000 de oameni protestează miercuri seara în București, o parte dintre aceștia în Piața Universității, iar o altă parte s-a adunat deja în Piața Constituției.

Cei care au ajuns în fața Palatului Parlamentului au afișat un banner pe care scrie „De 26 de ani, furați prin rotație”, „Groparii României”.

Ei scandează „Parlament penal”, „Dizolvare”, „Plecați cu toții”, „Demisia”, „Hoții, hoții”.

Pe traseul de la Piața Universității la Piața Constituției nu au fost semnalate incidente.

Manifestanților le-au fost împărțiți fluturași în care oamenii sunt îndemnați să aplice pe o platformă online și să facă nominalizări și să voteze persoane în diferite funcții de conducere și administrare. „Degeaba îi dăm jos pe ăștia de acum dacă nu găsim pe alții mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsați oameni incompetenți să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi și susține oameni corecți, care merită acele funcții. Oamenii care își asumă responsabilități în fața poporului, nu a partidelor politice”, scrie pe fluturași.

Protestatarii care sunt urcați pe gardul Palatului Parlamentului au transmis și un mesaj din partea diasporei, care, după cum susțin ei, se declară alături de manifestanți.

UPDATE ORA 20.23 Gorj: Câteva sute de persoane protestează în Târgu-Jiu împotriva clasei politice

UPDATE ORA 20.19 Olt: Câteva zeci de persoane protestează în fața Prefecturii; se cere schimbarea clasei politice

UPDATE ORA 20.15 Iași: Peste 2 000 de persoane protestează în Piața Unirii

UPDATE ORA 20.10 Buzău: Aproape 1000 de tineri au ieșit în stradă

UPDATE ORA 19.57 Botoșani: Peste 200 de tineri protestează în Piața Revoluției

UPDATE ORA 19.57 Constanța: Circa o mie de protestatari, într-un marș în centrul orașului

UPDATE ORA 19.48 Brașov: Peste 700 de persoane s-au adunat lângă Prefectură; cer ca viitorul Guvern să nu aibă corupți

UPDATE ORA 19.47 Sute de protestatari, în marș prin zona centrală a municipiului Cluj-Napoca

UPDATE ORA 19.40 Sibiu: Sute de protestatari s-au adunat în Piața Mare din centrul municipiului

UPDATE ORA 19.26 Bacău: Aproximativ 150 de persoane protestează în Piața Tricolorul

UPDATE ORA 19 22 Argeș: Câteva sute de persoane au participat la un protest desfășurat la Pitești

UPDATE ORA 19.21 Timiș: Sute de persoane, în Piața Victoriei, cer schimbarea profundă a clasei politice

UPDATE ORA 19.00 Manifestație în Piața Universității; a doua zi de proteste după tragedia din Colectiv

Peste două mii de persoane s-au adunat din nou, miercuri seară, în Piața Universității, aceasta fiind a doua zi de proteste după tragedia de la Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți.
Manifestanții au ocupat deja mijlocul bulevardului Nicolae Bălcescu, fluturând un steag imens, circulația rutieră în zonă fiind întreruptă.
Protestatarii afișează pancarte pe care se poate citi: „Pentru crimă și hoție, noi vă vrem la pușcărie”, „Jos labele de pe justiție”, dar și mesajul „Iohannis nu uita, țara nu este a ta”.
La fața locului sunt prezenți și reprezentanți ai presei străine.

Reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției asigură măsurile de ordine din zonă.

În noaptea de luni spre marți, peste 15.000 de persoane au participat la un protest în care pe parcursul a mai mult de șase ore manifestanții s-au deplasat la sediile unor instituții publice, între care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primăria sectorului 4.
După manifestația de marți seară, premierul Victor Ponta a demisionat din funcție, la fel și primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img