Peripeții în dosarul lui Vanghelie: S-a mai rupt şi scaunul şi am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo

0
59
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al capitalei, paraseste locuinta sa, unde au avut loc perchezitii ale procurorilor DNA, in Bucuresti, joi, 12 martie 2015. Mai multe perchezitii au loc, joi dimineata, la sediul Primariei Sectorului 5 si la locuinta primarului Marian Vanghelie, într-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice în mod ilegal, potrivit unor surse. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Unul din martorii folosiți de DNA în dosarul lui Marian Vanghelie a dat o declarație contradictorie miercuri în instanță.

În faţa instanţei a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înfiinţat firma Callex, una dintre societăţile despre care procurorii spun că era „abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie.

Numai că atât magistraţii cât şi avocaţii au constatat că declaraţia de la urmărirea penală a lui Ion Popescu nu este aceeaşi cu depoziţia din sala de judecată, astfel că martorul a fost întrebat dacă şi-o menţine, transmite Mediafax.

„Cu privire la declaraţia de la DNA arăt că nu am fost constrâns, dar era o presiune, aşa, acolo….Spre sfârşitul declaraţiei s-a mai rupt şi scaunul şi am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo”, a declarat Ion Popescu.

Bărbatul, de 64 de ani, înfiinţase firma Callex în anii 2000 cu gânduri mari: să preia societăţile Trocadero şi Hotel Internaţional Sinaia. Pe atunci, Ion Popescu se baza pe Ovidiu Muşetescu, ministru al Privatizării în cabinetul lui Adrian Năstase. Împreună cu Ovidiu Muşetescu a declarat martorul că intenţiona să preia cele două societăţi, „afacere” în care Marian Vanghelie a intrat mai târziu şi practic inutil, deoarece scopul nu a fost atins.

Detaliind la un moment dat toate legăturile între grupul de firme Callex, eşecul preluării societăţilor care administrau hotelurile Trocadero şi Sinaia, Ion Popescu a declarat că la urmărirea penală anchetatorii nu au consemnat exact spusele sale.

De aceea, Marian Vanghelie a intervenit din sală: „Aţi avut o discuţie cu dânşii (n.r. – cu anchetatorii), vă spuneau nişte lucruri apoi dânşii consemnau? Că mie aşa mi s-a întâmplat!”.

„Practica era aşa: eu purtam o discuţie liberă cu poliţistul respectiv, acesta îşi nota anumite aspecte într-un carneţel, mai venea cineva în birou şi mai întreba nişte chestiuni, apoi alt poliţist dicta dactilografei ce să scrie. (…)” a declarat martorul.

„După ce dânsul vorbea şi apoi aculta ce se consemnează, mai vorbeau şi alţii în spate – că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! – că mie aşa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlăţean!”, a insistat Vanghelie.

„Pe parcursul dictării către dactilografă eu am intervenit de 3-4 ori. Toate corecţiile au fost consemnate. Nu am observat nicio atitudine ostilă la organul de urmărire penală, dar exista o tensiune, nu ştiu din ce cauză”, a declarat martorul.

Fiindu-i cerute mai multe detalii despre amosfera tensionată, Ion Popescu a declarat: „A existat o situaâie în care unul, mai tinerel, a creat o constrângere, aşa, dar atunci am căzut cu scaunul”.