Pensionarii nemulțumiți că ministrul Muncii înlocuiește ajutoarele bănești pentru pensionarii săraci cu pachete cu alimente

0
94

Liderii a două federaţii ale pensionarilor au protestat, joi, faţă de ceea ce au descris drept modificarea de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a procedurii de acordare de ajutor financiar pentru pensionarii săraci cu ocazia Zilei Internaţionale Persoanelor Vârstnice şi înlocuirea banilor cu alimente.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu, şi preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR), Dumitru Cojanu, au catalogat această modificare drept un abuz al ministrului şi o răzbunare faţă de faptul că organizaţiile de pensionari au dat anterior Guvernul în judecată în urma neaplicării legislaţiei privind creşterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie.

Liderii celor două organizaţii au argumentat că în urma înlocuirii sprijinului bănesc cu alimente, mulţi pensionari săraci care beneficiază de acest sprijin sunt lipsiţi de posibilitatea de a-şi cumpăra medicamente.

Preşedintele FNPR, Preda Nedelcu, a subliniat că timp de peste 20 de ani a fost respectată legea prin care organizaţiile de pensionari primesc fonduri de la Ministerul Muncii pe care le distribuie, în contextul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, pensionarilor nevoiaşi, astfel că i-a cerut actualului ministru să respecte legea în vigoare.

„Motivul pentru care am organizat conferinţa de presă îl constituie răspunsul pe care ministrul Muncii, doamna Violeta Alexandru, ni l-a transmis în legătură cu modul de aplicare a prevederilor Legii 363 din 2003, aprobată de Parlament, pentru organizarea sărbătoririi Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice – 1 octombrie. Ministrul Muncii nu vrea să respecte această lege care conţine, printre altele, includerea în bugetul Ministerului Muncii a unor sume care să fie folosite pentru acordarea de ajutoare financiare pensionarilor aflaţi în dificultate. Aproape de 20 de ani s-a procedat în acest mod, până în acest an, când doamna ministru Violeta Alexandru a hotărât să nu respecte această lege şi a stabilit să se acorde pensionarilor, din sumele pe care nu le cunoaştem, pachete cu alimente. Acest lucru e imposibil de realizat, în primul rând că nu avem dotarea necesară ca să putem rezolva această chestiune”, a afirmat Preda Nedelcu.

Preşedintele FNPR s-a declarat sceptic inclusiv faţă de punerea în aplicare de către Ministerul Muncii a variantei acordării de sprijin alimentar. El a precizat că în 2019, suma totală alocată de Ministerul Muncii acestui program a însumat 1,7 milioane de lei, din care un număr de 12.000 de pensionari săraci membri ai Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România au primit ajutoare băneşti în sume între 70 şi 150 de lei de persoană.