Don Lothrop, fondatorul ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne, unde lucrează Emilia Șercan, este în spatele unui alt proiect imobiliar în județul Cluj. Mai exact, împreună cu fostul ambasador SUA în România, Mark Gitenstein și CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, au decis să construiască un oraș pe 140 de hectare de teren, care va avea o școală, zone comerciale, centru de afaceri și o clinică privată, scrie Gazeta de Cluj.
CE MAI SCRIE GAZETA DE CLUJ:
(…)În vara anului 2017, Lothrop a devenit partener la firma Sere Transilvania SRL din Cluj, producător de solarii și sere. La inaugurarea sediului au participat ambasadorul SUA la București, Hans Klenn și Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank și alți investitori americani și români.
Reamintim că omul de afaceri american conduce, totodată, firmele Blackstone SRL și New Vista SA, societatea ce își are sediul în Bihor și are în plan transformarea comunei Pietroasa într-o zonă turistică.
New Vista SA a vrut să privatizeze, în 2006, firma de încălțăminte Clujana, fără licitație, care era condusă atunci de către Ioan Sabin Pop, rudă cu deputatul Vasile Suciu, asociat cu Lothrop într-o altă firmă. Firma se numește Donvas SRL și a fost înființată înainte cu trei luni de intenția de a prelua Clujana.
Legăturile lui Don Lothrop și George Soros
Patronul PressOne, de ani de zile, este prezentat de presa din România ca fiind un luptător pentru drepturile omului și binefăcător al societății civile românești.
Acesta a participat, împreună cu preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, Wajiha Haris (preşedinte fondator al Fundaţiei Scheherazade), Irina Budrina (expert în comunicare interculturală), la proiectul editorial al Sandei Pralog „Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”, cea care a pus bazele Fundației Soros pentru o Societate Deschisă în România și Moldova.
Omul de afaceri este un promotor al mișcărilor neoprotestante din Ardeal, venit de pe filiera americană, în contextul în care relațiile dintre neoprotestanții clujeni și cei americani sunt foarte puternice.
Reamintim că Don Lothrop a fost investitor în Sillicon Valley, iar la 42 de ani a reușit să iasă din afacerile cu capital de risc și a început călătoria în România. Potrivit blogului său, până în 2003 nu mai întâlnise niciun român, iar de atunci și până în prezent, investitorul american a devenit cunoscut în Transilvania pentru modul în care a decis să investească în dezvoltarea societății românești.