spot_img
14.7 C
București
miercuri, mai 25, 2022
AcasăExternePatriarhul Serbiei a murit și de covid

Patriarhul Serbiei a murit și de covid

-

Astăzi  la ora 07.07 la Spitalul  Militar Covid „Karaburma” din Belgrad a încetat din viață Înalt Preasfinția Sa Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe Irinej la vârsta de 90 de ani de pe urma consecințelor provocate de coronavirus, a comunicat Biserica Ortodoxă Sârbă.

La Biserica Sobornicească a Sfântului Arhanghel Mihai din Belgrad a fost slujită slujba de pomenire a Patriarhului Irinej oficiată de mitropolitul Hrizostom. Patriarhul sârb Irinei va fi înmormântat cel mai probabil în cripta Catedralei Sfântul Sava din Belgrad.

„Am fost onorat să vă cunosc. Oameni ca Prefericirea Voastră nu pleacă niciodată„, a scris preşedintele sârb Aleksandar Vučić.

Patriarhul Irinej s-a născut în localitatea Vidovo lângă Čačak în anul 1930, iar la botez a primit numele de Miroslav. În satul natal a terminat școala generală, iar apoi liceul la Čačak. După absolvire, a înscris teologia la Prizren, iar apoi Facultatea de Teologie din Belgrad.

În 1959, la mănăstirea Rakovica, Preasfinția Sa Patriarhul Sârb Gherman i-a acordat rangul monahal, primind și numele Irinej. În calitate de profesor la Facultatea de Teologie din Prizren, a fost trimis la studii postuniversitare la Atena, iar în 1969 a fost numit șeful Școlii Monahale a Mănăstirii Ostrog, de unde s-a întors la Prizren și a fost numit rector al facultății din Prizren. În anul 1975 a fost numit ca Episcop de Niš.

Întronarea Sfântului Arhiepiscop de Ipek, a Mitropolitului de Belgrad și Karlovac și Patriarh al Serbiei, Presfinția Sa Irinei, a fost săvârșită pe 23 ianuarie 2010, la Liturghia Sfântului Ierarh de la Catedrala Sfântului Arhanghel din Belgrad.

Data și locul funerariilor vor fi ulterior anunțate.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...