spot_img
4.8 C
București
joi, noiembrie 14, 2024
AcasămarePatriarhul Daniel despre criza Europei: Este singurul continent care astăzi îmbătrânește

Patriarhul Daniel despre criza Europei: Este singurul continent care astăzi îmbătrânește

-

- Reclama -

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a vorbit vineri, la deschiderea ‘Întâlnirii tinerilor ortodocși din Europa’, despre criza prin care trece astăzi Europa și despre multiplele probleme dar și tentații cu care se confruntă tinerii. Înaltul ierarh a subliniat rolul decisiv pe care Biserica, împreună cu școala, îl poate da familiilor în încercarea de a le transmite copiilor și tinerilor acele valori spirituale de care au nevoie pentru a merge pe un drum drept în viață, transmite Agerpres.

- Reclama -

‘Când lumea aceasta materială, limitată și trecătoare este folosită în mod egoist ca și când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectați. Aspectele acestei crize sunt tensiunile dintre oameni, dintre bogați și săraci, dintre oamenii violenți și oamenii pașnici, dintre oamenii avari și oamenii generoși, între oamenii cinstiți și cei corupți. În societatea europeană individualistă de azi, tot mai mulți tineri bărbați nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naștere la copii. De aceea, Europa este singurul continent care astăzi îmbătrânește’, a spus PF Daniel în fața celor câteva mii de oameni adunați vineri în fața Catedralei mitropolitane din Cluj.

- Advertisement -

Acesta a vorbit și despre marginalizarea valorilor spirituale care are loc în zilele noastre, lucru care duce la o accentuare a debusolării tinerilor. Mulți dintre aceștia, susține Patriarhul, se îndepărtează nu doar de Biserică, ci și de educație și de responsabilitate.

‘Într-o societate secularizată în care credința și valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitate, foarte mulți tineri sunt debusolați.Fără ideal, fără dorință de a studia, fără dorință de a munci, preferând să fie mereu ajutați financiar de către părinți, la mulți tineri se constată o ignoranță spirituală sau o abordare superficială a informațiilor care privesc activitatea Bisericii sau viața spirituală a oamenilor. De asemenea, sunt toți mai mulți tineri a căror principală preocupare intelectuală se reduce la navigarea pe internet. Din acest motiv mulți tineri devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media care promovează senzaționalul și nonvalorile’, a afirmat Patriarhul BOR.

- Advertisement -

În opinia sa, criza de ideal și de orientare spirituală a vieții umane, care străbate în mod dramatic societatea europeană, reprezintă pentru Biserică o provocare și o mobilizare spre a se ocupa mai mult de problemele și aspirațiile tinerilor.

‘Dificultățile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică — sărăcia materială, șomajul, deruta profesională, nesiguranța vieții de mâine, deprimarea. Dar și de ordin moral — libertinaj, violență, droguri, alcool, trafic de ființe umane, și de ordin spiritual-religios — sectarismul, fanatismul și prozelitismul religios. În fața acestor probleme Biserica este chemată să acorde o atenție deosebită tinerilor, apărând inocența, sinceritatea, curajul și dorința de înnoire’, a declarat Patriarhul.

Alături de Patriarh la deschiderea evenimentului au stat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, și episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img