spot_img
26 C
București
joi, mai 26, 2022
AcasăActualitatePatriarhia i-a dus pe fentă pe neomarxiști

Patriarhia i-a dus pe fentă pe neomarxiști

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Titluri mărețe au explodat ieri în presă, cu precădere în cea, să-i spunem, progresistă, pe seama unui comunicat al Bisericii care ar fi făcut praf și pulbere AUR, l-a desființat, l-a pulverizat, l-a martelat, l-a bușit, i-a dat lovitura de grație ca să cităm doar cîteva formulări. În horă au intrat și politicieni de sorginte neomarxistă, în special din zona USR, care au jubilat la reacția ”devastatoare”a BOR față de AUR. Entuziasmul i-a împiedicat să vadă crudul adevăr: Biserica a dat un comunicat magistral întocmit, prin care n-a atins AUR nici cu o floare, dar a trimis după fentă toți adversarii partidului.

Să o luăm metodic.

Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a transmis ieri public un comunicat, (integral, la finele acestui articol) ca reacție la dispute de dată recentă privind asocierea Bisericii cu unele grupări de sorginte neolegionară apropiate de AUR, partid care, la rîndul lui, susține un puternic mesaj politico-religios.

O primă observație: în pofida eforturilor noastre, nu am reușit să regăsim respectivul comunicat oficial al BOR nici pe siteul Patriarhiei, nici pe agenția Basilica.ro a BOR, nici în Ziarul Lumina, nici pe siteul televiziunii Trinitas, nici pe cel al Arhiepiscopiei Bucureștilor și tot așa. Agenția de stat Agerpres nici măcar nu prezintă comunicatul integral, ci sub forma unei știri-sinteză. O distinsă colegă de breaslă m-a informat că textul a fost plasat pe Grupul de comunicare al Patriarhiei de pe Whatsapp.

Hm!

Altă remarcă ar fi că unele organe de presă au difuzat comunicatul fără preambulul în care se explica motivul emiterii lui, ceea ce îi scade și mai mult puterea de lămurire.

Dincolo de asta, comunicatul BOR de ieri se încadrează fără echivoc în rîndul celor mai absconse luări de poziție de după revoluție, stînd cu cinste alături de celebrul ”Pus astfel în lumină, ancorat în sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează sinergia faptelor” al lui Ion Iliescu. Marii activiști de la ”Ștefan Gheorghiu” ar fi lăcrimat de emoție și invidie, citînd producția lui Bănescu.

Cea mai importantă strategie de comunicare a religiilor, dintodeauna, a fost livrarea unor mesaje cît mai lesne asimilabile de către credincioși. De asta aproape toate învățăturile Bibliei sunt transmise prin intermediul pildelor, ca să le vină oamenilor cît mai ușor să le înțeleagă.

Nicio legătură cu textul lui Bănescu de ieri, unul care te obligă să citești fiecare paragraf de mai multe ori pentru a descifra sensul frazei – pe alocuri el abia dacă există – și chiar să pui mîna pe Dex ici-colo. Plus că plasarea în același coș doctrinar a comunismului și a nazismului e aiuritoare, chiar dacă partidul de extremă dreaptă al lui Hitler avea cuvîntul socialism în titulatură.

Comunicatul BOR nu livrează nume și nici referiri cît de cît concrete, apelînd, în schimb, la formulări de un generalism revărsat peste albie.

Etichete, spre exemplu, precum ”cei ce îngână în lungi litanii politicianiste numele lui Dumnezeu” se pot aplica unui număr imens de politicieni de ieri și de azi; să ne amintim cum, de dată recentă, și Ludovic Orban a preluat peste noapte mesajul politico-religios în campania pentru un nou mandat la șefia PNL.
Cu biserica atîrnată la gît defilează demult și permanent nume precum Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Daniel Gheorghe, Ben Oni Ardelean, Gabriela Firea, cei din jurul lui Gabriel Oprea șamd, iar în anii electorali pioșenia mai tuturor celorlalți explodează, efectiv. La slujbe nu mai ai loc de senatori și deputați, calendarele bisericești devin materiale electorale și nu puțini candidați își plasează chiar poza pe ele ori se pictează pe pereții lăcașurilor. ”Abuz de cruci în politica românească” observa mai demult Monica Macovei.

”Litaniile politicianiste” se regăsesc, deci, într-un fel sau altul, pe la grosul politicienilor autohtoni. Și Biserica nu prea pare deranjată.

La fel, mesaje precum ”butaforizarea politicii”, ”edulcorarea religiei”, ”transgresarea graniței”, ”teme creștin-conservatoare rupte xenofob & filetist” ori ”rinocerizarea omului prin pervertire ideologică” s-or adresa, poate, membrilor Academiei Române, dar în niciun caz românilor necăjiți care rezonează în număr crescînd cu AUR.

Am paria că asta s-a și urmărit: o luare de poziție ambiguă, difuză, zăpăcitoare și aproape imposibil de citat.

Cînd a fost nevoie, comunicatele BOR au fost foarte limpezi. Atunci cînd un prelat a încălcat restricțiile stării de urgență, Bănescu a punctat: ”Opțiunea pe care a făcut-o ieri IPS Teodosie îi aparține într-un mod singular. Dincolo de autonomia eparhială care există și care este respectată, cred ca respectul comun al regulilor ar trebui să ne unească acum pe toți”.

De asemenea, de ani buni, BOR, care acum înfierează ”amestecarea nătîngă”dintre politică și credință, emitea public instrucțiuni precise pentru electorat înaintea alegerilor.

La ultimele, am avut un întreg decalog de care credincioșii să țină cont la votarea candidaților. Trebuiau votați, astfel, doar cei care îndeplineau condiții precum ”manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comunitate; apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii; promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți; implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării; apărarea resurselor naturale, ocrotirea mediului și dezvoltarea agriculturii”etc.
Maximă concizie, am spune.

Pentru o instituție care se pretinde neutră politic, mesajele bisericii din anii electorali sunt cam părtinitoare, nu-i de mirare că partidele progresist-globaliste și presa arondată lor sunt mereu în război cu BOR.

Prin comunicatul voit alambicat de ieri și foarte slab asumat, Biserica a reușit să dea o dublă mare lovitură: a simulat delimitarea de AUR fără a-l atinge, de fapt, măcar cu o floare – impact zero la fanii partidului, îndrăznim să spunem – și a dat în același timp imensă satisfacție globaliștilor.

Andrei Caramitru, care acum doi ani scria ”Chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminală, retrograda, retardata, corupta. Și ortodoxia ca rit creștin a devenit un coșmar rusofon criminal”, a sărit ieri să felicite BOR pentru ”excomunicarea AUR”.
La fel au jubilat useriștii, cei care lunile trecute susțineau că în Sf.Sinod ”corupția e ca în statele bananiere”.

Se bucură degeaba și aplaudă ”delimitarea” bisericii precum se aplaudau straiele noi ale împăratului, care de fapt era gol.

BOR va continua să susțină formațiuni de tip AUR, mai discret ori mai fățiș; la urma-urmei, e și asta o formă de apărare în fața politicienilor neomarxiști și a susținătorilor lor care, mai nou, au ajuns să pună pînă și morții pandemiei în cîrca ortodoxiei.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...