spot_img
25.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăhighlightPasiunea de 20.000 lei pe lună a ministrului Sănatății

Pasiunea de 20.000 lei pe lună a ministrului Sănatății

-

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, scrie, pe Facebook, în legătură cu faptul că lucrează la o clinică privată, în paralel cu activitatea la minister, şi spune că face acest lucru din pasiune, „rupând din timpul alocat familiei”, precizând că lucrează ca medic din pasiune, transmite Mediafax.

- Reclama -

„Referitor la informaţiile prezentate de jurnaliştii de la Libertatea, prin care sunt acuzat că deşi am jurat credinţă poporului român, am semnat un angajament de fidelitate faţă de un angajator privat, reamintesc că am depus şi jurământul lui Hipocrat faţă de pacienţii români. Ca ministru am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele. Şi credeţi-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operaţii sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, (…) operaţiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliştii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez LEGAL în weekend, ca medic primar. Altfel, ar fi însemnat să fac operaţii în afara Legii”, explică, joi, pe Facebook, Costache.

Conform sursei citate, înainte de a prelua mandatul de ministru, el a făcut demersuri la Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI).

„Vă citez din documentul primit de la ANI: ”din cele expuse de dumneavoastră şi din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcţia de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfăşurarea de activităţi medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situaţie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările şi completările ulterioare”.Aşadar, nu văd unde am greşit şi ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare. Mi cere să-mi încetez activitatea de chirurg?! Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea şi calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operaţiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu”, explică demnitarul.

Mai mult, el spune că nu a ascuns niciodată acestă situaţie şi a prezentat public faptul că operează în weekend, încă din data de 24 noiembrie 2019.

„În mod indubitabil, jurnaliştii au datoria de a prezenta opiniei publice informaţii de interes public, inclusiv despre mine. Dar, consider că un act jurnalistic trebuie să se bazeze pe acte şi fapte, prezentate pe cât posibil imparţial şi responsabil, nu pe concluzii prestabilite şi elemente însăilate doar pentru a confirma respective concluzii deja trase. Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns şi care munceşte cu pasiune pentru a-şi face treaba bine, iar activitatea mea sper că o dovedeşte oricui este de bună-credinţă. Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva să prezume în privinţa mea acţiuni sau intenţii reprobabile doar pentru că un act de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate. Îi invit pe toţi cei care doresc să contribuie la dezbaterea legată de sistemul de sănătate să o facă în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, ţinând cont de un principiu esenţial: în activitatea medicală pacientul este singura prioritate!”, conchide Orban.

Potrivit Libertatea, ministrul Sănătăţii a semnat un contract cu un spital privat din Sibiu, unde operează, în paralel cu activitatea pe care o desfăşoară la minister.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...