spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDezvaluiriPartidul Popular Maghiar din Transilvania: Nici un demnitar român nu poate emite...

Partidul Popular Maghiar din Transilvania: Nici un demnitar român nu poate emite pretenţia ca minoritatea maghiară din Transilvania să sărbătorească aniversarea anexării Ardealului la România

-

Conform unui comunicat al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) , Ziua Naţională a României oferă oportunitatea clarificării faptului că nici un demnitar român nu poate emite pretenţia ca minoritatea maghiară din Transilvania să sărbătorească aniversarea anexării Ardealului la România. Partidul consideră că una dintre condiţiile fundamentale ale normalităţii şi convieţuirii paşnice este abţinerea maghiarilor de la orice manifestare care lezează sentimentele naţionale ale românilor. Pe de altă parte, şi maghiarii au dorinţa legitimă să nu fie lezaţi nici pe 1 decembrie, nici în în contextul Anului Centenar – se arată în comunicatul citat de agenția maghiară de știri MTI.

Partidul a precizat că respectă sentimentele naţionale ale poporului român şi în acest spirit doreşte iniţierea unui dialog româno-maghiar plin de substanţă. Conform viziunii PPMT, subiectul acestui dialog ar trebui să fie crearea cadrului de drept public al autodeterminării.

- Advertisement -

“Respectarea obligaţiilor asumate în mod voluntar prin Declaraţia de la Alba Iulia, determină în mare măsură legitimitatea şi credibilitatea statului român, precum şi relaţiile dintre români şi maghiari” – a constatat PPMT.

Partidul consideră centenarul Marii Uniri o oportunitate, dar în acelasi timp, şi un pericol.

- Advertisement -

Ne vom strădui să evităm ca opinia publică din România să demonizeze aspiraţiile noastre la autonomie, mai mult, vom încerca să o convingem că dorinţa noastră este cea mai puternică declaraţie de loialitate faţă de statul român. Diferitele forme de autonomie nu periclitează în niciun fel integritatea teritorială a României, dimpotrivă, contribuie la stabilitatea şi progresul economic al ţării, după cum demonstrează exemplele europene funcţionale – se arată în comunicat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img