Partidul lui Viktor Orban cere explicații României

0
9

Zsolt Németh, preşedintele Departamentului de Politici Externe a FIDESZ a solicitat sâmbătă României explicaţii pentru interdicţia de a intra în ţară primită de Attila Dabis, însărcinatul pentru relaţii externe al Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), transmite agenția de presă maghiară MTI.

Politicianul partidului ungar de guvernământ a anunţat sâmbătă în Piaţa Eroilor din Budapesta, la evenimentul dedicat Zilei Libertăţii Secuilor că este inacceptabil ca reprezentantul CNS să nu poată intra în România şi FIDESZ protestează împotriva acestei decizii luată de ţara vecină.

Zsolt Németh a salutat destinderea relaţiilor maghiaro-române, dar totodată a subliniat că posibilitatea folosirii libere a steagurilor secuieşti este tratată, în continuare, prioritar în cadrul discuţiilor bilaterale, asemănător strădaniile privind autonomia, pe care FIDESZ le consideră garanţia dăinuirii maghiarimii şi a secuilor în România şi care se află în armonie cu toate normele internaţionale şi cu practica europeană. “Autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, autonomie pentru maghiarii din Ardeal!”, a spus acesta.

Pe lângă acestea, politicianul FIDESZ a amintit de iniţiativa privind înfiinţarea la nivel european a unui sistem de apărare a drepturilor minorităţilor, pentru care sunt necesare 1 milion de semnături până pe 3 aprilie, în interesul maghiarilor de peste hotare. “Suntem aproape de acest hotar de vis. Acum, la final, nu ar trebui să lăsăm să ne scape această şansă”, a adăugat.