Susţinerea pentru Fidesz-KDNP (45%) rămâne neschimbată faţă de alegerile din iunie pentru Parlamentul European (PE), ceea ce ar reprezenta o majoritate confortabilă la un scrutin parlamentar organizat duminică – potrivit celui mai recent sondaj al Institutului Nézőpont.
Partidul Tisza (Péter Magyar) a crescut cu 5 puncte procentuale (35%), însă noii săi susţinători nu sunt alegători noi, ci foşti susţinători ai altor partide de opoziţie. În ultimele trei luni, tabăra „coaliţiei Gyurcsány” (6%), Mi Hazánk (5%) şi Momentum (3%) a slăbit – se arată în comunicatul institutului remis, joi, agenţiei ungare de presă MTI.
În document se menţionează: „Ne aşteaptă un sezon politic plin de evenimente, cu multe emoţii încă de la început”. La trei luni de la alegerile pentru PE, este important să fie analizată în detaliu starea competiţiei politice din Ungaria, pe baza sondajului de opinie reprezentativ realizat în perioada 9 – 11 septembrie, înainte de inundaţii.
Înainte de începutul sezonului politic din septembrie, Institutul Nézőpont a formulat patru teze.
Potrivit sondajului, Fidesz şi-a menţinut susţinerea.
Din rândul celor care ar participa la alegerile parlamentare organizate duminică, partidele de guvernământ au o susţinere de 45%, ceea ce înseamnă o bază de susţinători neschimbată faţă de rezultatul obţinut la alegerile pentru PE din iunie.
În rândul întregii populaţii adulte nu există nicio schimbare: în ianuarie, dar şi acum, fiecare al treilea adult (34%) se declară simpatizant al partidului de guvernământ. Mitul „dezamăgiţilor de Fidesz” este, aşadar, nefondat, conform datelor sondajului – se menţionează în document.
Institutul Nézőpont susţine că partidul lui Péter Magyar „canibalizează” votanţii partidelor de opoziţie. Partidul Tisza a reuşit să-şi crească popularitatea cu 5 puncte procentuale de la alegerile pentru PE, dar rezultatul de 35%, măsurat în rândul votanţilor active, este semnificativ inferior faţă de susţinerea partidelor de guvernământ.
Creşterea Partidului Tisza a fost însoţită de slăbirea celorlalte partide de opoziţie, ceea ce – au adăugat specialiştii Institutului – nu este o surpriză în contextul popularităţii constante a Fidesz.
La alegerile pentru PE, Partidul Tisza şi celelalte partide de opoziţie aveau împreună un procent de voturi de 25,6%, dar, potrivit sondajului Institutului Nézőpont, acum au rămas la doar 20%, adică o cincime dintre votanţii lor au fost „canibalizaţi” de Partidul Tisza. Câte 2 puncte procentuale au pierdut coaliţia „Gyurcsány” (6% în prezent) şi Mi Hazánk (5% în prezent), iar Momentum un punct procentual (3% în prezent).
Teza Institutului Nézőpont este că Fidesz ar câştiga clar alegerile parlamentare. Partidele de guvernământ sunt nu doar cele mai populare, dar deţin şi cele mai mari rezerve.
Aproximativ 300 000 de alegători din Ungaria, simpatizanţi ai Fidesz-KDNP, nu sunt siguri că ar participa la un scrutin parlamentar organizat duminică.
În rândul întregii populaţii adulte, Fidesz are astfel aproximativ 2,8 milioane de simpatizanţi mobilizabili, iar cu o intenţie de participare de 70%, măsurată de Institutul Nézőpont, în prezent, partidul de guvernământ are 2,5 milioane de votanţi activi.
Partidul Tisza dispune de rezerve mai mici decât partidele de guvernământ, având aproximativ 170 000 de simpatizanţi care nu sunt siguri de participarea la alegeri. În rândul întregii populaţii adulte, partidul are sub 2,2 milioane de simpatizanţi şi aproximativ 2 milioane de votanţi activi.
Potrivit Institutului Nézőpont, rezultatul alegerilor parlamentare din anul 2026 va depinde în mare măsură de capacitatea partidelor de guvernământ de a mobiliza alegătorii. Dacă Fidesz îşi poate mobiliza simpatizanţii care sunt în prezent inactivi, ar putea ajunge din nou aproape de numărul de voturi obţinute la alegerile din anul 2022 (2,8 milioane în Ungaria).
A patra teză a Institutului Nézőpont este că „duminica aceasta” ar fi un parlament cu patru partide. Dacă alegerile ar fi organizate „în această duminică”, doar reprezentanţii Fidesz-KDNP, Partidului Tisza, cei ai Coaliţiei Democratice (Gyurcsány) şi, eventual, ai Mi Hazánk ar intra în parlament.
Începutul anului găsea Coaliţia Democratică cu un procent de 14%, dar, în ciuda activităţii curente a lui Ferenc Gyurcsány, partidul se luptă pentru a rămâne deasupra pragului parlamentar. În afară de acesta, doar Mi Hazánk a reuşit să-şi stabilizeze electoratul peste pragul de intrare în parlament.
Dacă alegerile ar avea loc acum, parlamentul ar avea patru partide, dar atât Mi Hazánk, cât şi Coaliţia Democratică a lui Ferenc Gyurcsány au nevoie de noroc pentru a intra în parlament, precizează Institutul Nézőpont în prezentarea rezultatelor sondajului său.