spot_img
17.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăExternePartidele pro-independenţă din Catalunia ar fi câştigat MAJORITATEA ABSOLUTĂ

Partidele pro-independenţă din Catalunia ar fi câştigat MAJORITATEA ABSOLUTĂ

-

Partidele pro-independenţă şi-ar fi păstrat majoritatea în parlamentul catalan în urma scrutinului regional de joi potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne publicat de ziarul La Vanguardia, relatează Reuters.

- Reclama -

UPDATESeparatiştii catalani dispun de o majoritate absolută de 70 de mandate după numărarea a 52% din voturile exprimate în alegerile regionale de joi, relatează Le Figaro.

Potrivit sondajului, partidele separatiste ar fi obţinut 67-71 de locuri din totalul de 135 în parlamentul regional. Blocul unionist ar fi obţinut 55-62 de locuri, în timp ce Podemos ar fi obţinut 7-8 locuri. Pentru moment nu au fost publicate rezultate oficiale şi nu este clar dacă rezultatele finale vor confirma cifrele oferite de sondaj.

Sondajele de opinie realizate înainte de scrutin arătau tabăra unionistă, extrem de mobilizată, umăr la umăr cu separatiştii care acuză statul că încearcă să-i reducă la tăcere, urmărindu-i în justiţie pentru rebeliune după tentativa lor de secesiune.

La precedentul scrutin, în 2015, separatiştii au obţinut 47,8% din sufragii şi majoritatea în parlament (72 de locuri din 135).

Catalonia, o regiune bogată, cu o cultură şi o limbă distincte faţă de restul ţării, a fost până recent condusă de guvernul lui Carles Puigdemont, care a iniţiat referendumul de independenţă de pe 1 octombrie şi procesul de secesiune faţă de Spania.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img