spot_img
9.9 C
București
joi, ianuarie 23, 2025
AcasăAnalizeParlamentul Ungariei a aprobat bugetul pe 2025: Subvenții pentru locuințe, dublarea deducerilor...

Parlamentul Ungariei a aprobat bugetul pe 2025: Subvenții pentru locuințe, dublarea deducerilor fiscale acordate familiilor pentru copii, împrumuturi pentru tineri, sprijin financiar pentru IMM-uri, a 13-a pensie, creșterea salariilor

-

Parlamentul Ungariei a aprobat vineri bugetul pe 2025. Legea a fost aprobată de parlament cu 125 de voturi pentru şi 56 de voturi împotrivă.

- Reclama -

Preambulul de patru pagini al legii numeşte bugetul anului 2025, „bugetul noilor politici economice”. Şi asta întrucât anul viitor, sfârşitul războiului dintre Rusia şi Ucraina va fi, în sfârşit, mai aproape, iar pacea va permite ca din bugetul pentru 2025 să fie cheltuiţi mai mulţi bani pentru dezvoltarea economică, creşterea salariilor, construirea de locuinţe şi sprijinirea familiilor, a relatat comunicatul emis de parlament.

- Advertisement -

În preambul se precizează şi că în următorii ani, Ungaria va putea dubla deducerile fiscale acordate familiilor pentru copii, iar pe lângă împrumuturile pentru studenţi va putea acorda şi împrumuturi pentru formare profesională ce vor putea fi accesate de tinerii care lucrează, va putea lansa noi construcţii de locuinţe şi va putea acorda noi subvenţii în acest domeniu, iar în cadrul Programului „Sándor Demján” va putea ajuta întreprinderile mici şi mijlocii prin măsuri fără precedent. Bugetul de anul viitor garantează plata celei de-a 13-a pensii lunare şi a subvenţiilor familiale, respectiv include implementarea celor 21 de puncte din noul plan de acţiuni de politici economice.

2025 va fi anul fortificării economiei Ungariei, scrie în lege.

- Advertisement -

Potrivit preambulului, cheltuielile pentru apărarea naţională vor depăşi anul viitor 1750 de miliarde de forinţi, iar cheltuielile cu forţele de aplicare a legii vor ajunge la 1400 de miliarde de forinţi.

Cheltuielile cu învăţământul se vor apropia în 2025 de 3900 de miliarde de forinţi, iar pentru sănătate au fost alocate peste 3700 de miliarde de forinţi, mai scrie în preambulul legii.

Cabinetul asigură resurse de peste 3750 de miliarde de forinţi pentru subvenţiile dedicate familiilor, iar o sumă totală de 7200 de miliarde de forinţi este alocată pentru pensii şi alte prestaţii similare.

În 2025, vor fi lansate peste 300 de investiţii noi, valoarea totală a acestora depăşeşte 8100 de miliarde de forinţi; din această sumă, în 2025 va fi vorba de 480 de miliarde de forinţi.

Potrivit legii adoptate acum, în 2025 cheltuielile totale ale subsistemului central al finanţelor publice vor fi de 42 851 de miliarde de forinţi, în timp ce suma totală a veniturilor va fi de 38 728 de miliarde de forinţi. Este de aşteptat ca în 2025 deficitul să fie de 4122 de miliarde de forinţi.

Cheltuielile totale ale bugetului de dezvoltări UE în 2025 au fost stabilite la 3719 miliarde de forinţi, iar veniturile totale, la 2221 de miliarde de forinţi, fiind aşteptat un deficitul de 1498 de miliarde de forinţi.

Guvernul Ungariei se aşteaptă pentru anul viitor la o creştere economică de 3,4%; ţinta deficitului proporţional cu PIB-ul va fi de 3,7%, iar inflaţia, de 3,2%.

Valoarea planificată a indicelui datoriei publice pentru 31 decembrie 2025 ar putea fi de 72,6%, după ce la sfârşitul acestui an este preconizat să fie de 73,2%.

Rezervele sunt de 100 de miliarde de forinţi. Ministrul ungar al fnanţelor, Mihály Varga, a motivat acest lucru spunând că portofoliile deţin şi rezerve de capitol, iar fondurile majorate vor fi suficiente pentru 2025.

Guvernul Ungariei va continua să menţină măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilităţile, însă după 2024, anul viitor cheltuielile aferente vor scădea şi mai mult în urma scăderii aşteptate a preţurilor la energie. Actualul fond de reducere a cheltuielilor cu utilităţile – în cuantum de 1340 de miliarde de forinţi – nici nu mai reprezintă un capitol separat în bugetul pentru 2025, în schimb există o linie separată în capitolul dedicat Ministerului Energiei, pentru fondul de reducere a cheltuielilor cu utilităţile protejare, cu o alocare de 880 de miliarde de forinţi.

Fondul de apărare naţională, care a funcţionat anul acesta cu suma de 1309 miliarde de forinţi, nu este inclus în bugetul de anul viitor. Totodată, potrivit preambulului, cheltuielile planificate a fi folosite pentru apărarea naţională vor depăşi în 2025 această sumă şi vor ajunge, şi anul viitor, la 2% din PIB.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img