Parlamentul ungar a acordat puteri sporite armatei: SE POATE TRAGE ÎMPOTRIVA MIGRANŢILOR

0

Parlamentul ungar a adoptat luni o lege care oferă puteri sporite poliției și armatei pentru a opri valul de imigranți ce trec ilegal granițele Ungariei, cea mai importantă prevedere fiind permisiunea de a deschide focul în anumite circumstanțe, cu condiția ca tirurile să nu fie ‘mortale’, relatează AFP, conform Agerpres.

Actul normativ — ce completează legislația în vigoare de pe 15 septembrie pentru combaterea imigrației ilegale — menționează posibilitatea ca armata să fie desfășurată masiv la granițe și o autorizează să efectueze controale de identitate și să aresteze imigranții clandestini. La rândul ei, poliția este autorizată să percheziționeze orice domiciliu privat dacă există suspiciunea că acolo s-ar ascunde imigranți.

Dispozițiile noii legi se aplică în zonele unde a fost declarată starea de criză ca urmare a valului de imigranți ilegali, măsură declarată în șase departamente limitrofe cu Serbia, Croația, Slovenia și Austria.

Legea a fost sprijinită și de partidul naționalist Jobbik, care a cerut chiar adoptarea unor măsuri mai severe împotriva imigranților ilegali, de la începutul anului peste 225.000 de migranți proveniți în special din țările Orientului Mijlociu traversând granița ungară.