Parlamentul israelian respinge planul lui Netanyahu de a fi instalate camere video în toate secțiile de votare la anticipatele din 17 septembrie: SE ÎNCALCĂ VIAȚA PRIVATĂ

0
14
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference at the Prime Minister's office in Jerusalem, Tuesday, Oct. 9, 2012. Netanyahu has ordered new parliamentary elections in early 2013, roughly eight months ahead of schedule. (AP Photo/Bernat Armangue)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a eşuat luni într-o tentativă de a obţine aprobarea parlamentului pentru instalarea de camere de luat vederi în toate secţiile de votare, dar a profitat de înfrângere pentru a-şi acuza rivalii că intenţionează să fraudeze alegerile de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

După modelul lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2016, Netanyahu, lider al partidului de dreapta Likud, a transformat posibila fraudă a votului într-o temă centrală de campanie în cursa strânsă în care e angrenat.

El şi-a implorat susţinătorii să meargă la urne pentru a-i asigura un al cincilea mandat în contextul unor acuzaţii nedovedite ale unor oficiali ai Likud potrivit cărora fraude de amploare s-au produs în precedentul scrutin din aprilie în oraşele arabe.

La o zi după ce cabinetul lui Netanyahu a aprobat un proiect de lege privind monitorizarea cu camere a secţiilor de votare, textul propus a fost respins luni în comisia parlamentară de specialitate.

Cele mai multe state occidentale au restricţii în ceea ce priveşte utilizarea camerelor în secţiile de votare, iar comentatorii politici au prevăzut că propunerea va întâmpina dificultăţi.

Procurorul general din Israel, care urmează ca în două săptămâni după alegerile din 17 septembrie să primească apelul lui Netanyahu împotriva intenţiei sale de a-l pune sub acuzare în trei dosare de corupţie, s-a opus proiectului de lege, invocând motive legate de respectarea vieţii private şi procedurale.