Parlamentul Ungariei a adoptat, marţi, o lege potrivit căreia grupurile societăţii civile care primesc donaţii străine peste pragul de 23.400 de euro sunt obligate să se înregistreze ca organizaţii finanţate din străinătate, informează site-ul agenţiei MTI conform Mediafax.

Proiectul de lege susţinut de către Guvern a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 împotrivă şi 24 de abţineri. În conformitate cu noul document, organizaţiile nonguvernamentale trebuie să se înregistreze odată ce donaţiile externe vor ajunge la 7,2 milioane de forinţi (23.400 de euro).

Detaliile ONG-urilor vor fi făcute publice şi vor fi obligate să declare că sunt considerate prin lege organizaţii finanţate din străinătate, pe site-urile lor şi în toate materialele de presă ale acestora.

Totodată, organizaţiile nonguvernamentale vor trebui să precizeze toţi sponsorii străini care le vor oferi mai mult de 1.600 de dolari pe an. Fondurile din partea Uniunii Europene nu vor fi luate în calcul pentru această limită.

Amendamentele la proiectul de lege au ţinut cont de unele dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, un grup european de experţi juridici, dar majoritatea prevederilor litigioase au rămas în vigoare.

Grupurile civile care nu dezvăluie sursa de finanţare din străinătate vor primi o notificare din partea unui procuror, care le va cere să îşi respecte obligaţiile. ONG-urile care nu îndeplinesc obligaţiile nici după cea de-a doua notificare vor fi amendate. Comisia de la Veneţia a interzis posibilitatea unei acţiuni în justiţie pentru dizolvarea ONG-ului în cauză.

Legea nu se aplică pentru organizaţiile sportive sau religioase, pentru asociaţiile sau fundaţiile care nu se califică drept ONG-uri sau pentru organizaţiile minorităţilor naţionale.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?