8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăActualitateParlamentul dă dreptul Guvernului să condiționeze orice libertate, acuză un fost membru...

Parlamentul dă dreptul Guvernului să condiționeze orice libertate, acuză un fost membru CSM

-

„Premierul Cîțu vrea să condiționeze dreptul de circulație și de muncă de certificatul verde. Cred că proiectul de lege trecut de Senat este periculos pentru statul de drept. Parlamentul dă dreptul Guvernului să condiționeze orice libertate și drept de certificat. Avem un stat de drept eșuat. Anumite Hotărâri de Guvern nu pot fi verificate de Justiție. Nu există procedură prin instanță ca în 30 de zile să se spună dacă Hotărârea de Guvern conține prevederi legale sau nu. Instanțele au anulat Hotărâri de Guvern după ce acestea au fost în vigoare. CCR a spus că instanțele nu pot interveni eficient. Parlamentul trebuie să modifice legea privind starea de alertă. Guvernul poate legifera acum în afara oricărui control. În democrații, aceste măsuri au fost luate în Parlament. La noi, Guvernul a făcut ce trebuia să facă Parlamentul. Este o realitate: în România, marea majoritate a populației este nevaccinată. Trebuie să existe limitări prin lege care să mulțumească întreaga societate. Drepturile și libertățile se pot restrânge tot prin condiții constituționale. Problema e că politicienii nu citesc deciziile CCR și nu le respectă”, a declarat avocatul Adrian Toni Neacșu,fost membru CSM, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

„Guvernul demis poate sta până când următorul Guvern depune jurământul. Guvernul României a trecut prin 2 ipoteze constituționale diferite. CCR trage de urechi persoane care se poartă ca niște copii de grădiniță. CCR l-a distrus pe Cîțu. CCR e săturată că politicienii nu citesc și nu respectă deciziile CCR. Hotărârile Parlamentului pot fi atacate la CCR. CCR este folosită în a tergiversa lucrurile în conflicte politice. CCR a obligat în vară de 2 ori Parlamentul să reglementeze procedura în fața instanțelor. Noi avem puterea executivă ieșită de sub orice control. Instanțele sunt sărite din schemă din cauza politicienilor. (…) Cele 3 puteri trebuie să fie în echilibru și să se controleze reciproc. Singurii care pot fi sancționați pentru nerespectarea deciziilor CCR sunt judecătorii. Când vorbim de Parlament, nu există sancțiune. Da, trebuie făcut ceva, să existe o sancțiune. Politicienii sunt forțați să respecte deciziile CCR doar în cazul conflictelor constituționale. Nerespectările deciziilor CCR ar trebui aduse în atenția CCR sub forma conflictelor juridice. E de neînțeles de ce Guvernul este în afara oricărui control judecătoresc. CSM ar trebui să sesizeze la CCR un conflict între instanțele de judecată și Parlament. (…) Când o putere scapă de sub control e rapt la Constituție. Multă vreme statul a fost condus de puterea judecătorească. Statul român este perfect nefuncțional și dezechilibrat”, a mai spus Neacșu.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]