spot_img
23.1 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeParlamentarii bulgari au votat o rezoluție menită să evite eliminare treptată a...

Parlamentarii bulgari au votat o rezoluție menită să evite eliminare treptată a centralelor electrice pe cărbune

-

Parlamentarii bulgari au sprijinit joi o rezoluție menită să evite eliminare treptată a centralelor electrice pe cărbune, pe fondul manifestațiilor din fața Parlamentului, unde au protestat în sprijinul industriei cărbunelui peste 1.500 de mineri și salariați din sectorul de utilități.

Cu 187 voturi pentru și 11 împotrivă, parlamentarii din spectrul politic au convenit că guvernul interimar ar trebui să înceapă discuții cu Comisia Europeană și să retragă angajamentul asumat de a reduce, până la sfârșitul anului 2025, emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul energetic cu 40% față de nivelurile din 2019. Acest obiectiv ar determina închiderea timpurie a unora dintre centralele pe cărbune care produc peste 45% din energia electrică a țării, susțin parlamentarii, adăugând că generatoarele de energie trebuie să fie complet operaționale până în 2038.

- Advertisement -

„Aceste termocentrale ne oferă independență și securitate energetică. Trebuie să le salvăm”, a declarat fostul ministru al Energiei, Temenuzhka Petkova.

Bulgaria a stabilit anul trecut propriul obiectiv climatic, precum și un calendar gradual privind eliminarea treptată a cărbunelui, ca parte a planului său național pentru a beneficia de peste șase miliarde de euro din fonduri de redresare ale Uniunii Europene. Confruntați cu perspectiva unor noi alegeri și a costurilor mari cu energia pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor instituite Rusiei, parlamentarii, dornici să liniștească alegătorii, au spus că planul ar trebui renegociat pentru a proteja mica și deschisa economie, chiar dacă acest lucru înseamnă pierderea unor ajutoare UE. Bulgaria, un important exportator de energie electrică din sud-estul Europei, a folosit fluxurile masive de la producătorii săi de energie, în principal deținuti de stat, pentru a proteja întreprinderile și consumatorii în fața creșterii costurilor cu energia. În afara clădirii Parlamentului, demonstranții au cerut parlamentarilor să protejeze minele și centralele electrice din complexul de cărbune lignit Maritsa East din sudul Bulgariei, care asigură locuri de muncă pentru peste 10.000 de oameni.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img