spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăEconomieAgriculturaParisul se așteaptă la noi ''mari violenţe'': Liceenii, fermierii, camionagii sunt furioși...

Parisul se așteaptă la noi ”mari violenţe”: Liceenii, fermierii, camionagii sunt furioși pe Macron

-

Autorităţile franceze sunt îngrijorate că un nou val de ”mari violenţe” şi tulburări va fi dezlănţuit la Paris, la sfârşitul acestei săptămâni, de un nucleu dur de câteva mii de ”veste galbene”, a indicat joi un oficial al Palatului Elysee, transmite Reuters.

Probleme există pentru Macron şi din partea altor categorii sociale: liceeni sunt agitaţi și fac demonstrații de stradă, fermierii se plâng de multă vreme că retailerii le reduc marjele de profit şi sunt nemulţumiţi de o amânare a creşterii preţurilor minime la produsele alimentare, iar camionagii ameninţă să intre în grevă de duminică.

În pofida capitulării în această săptămână în privinţa planurilor de creştere a taxelor la carburanţi, care au declanşat revolta la nivel naţional, preşedintele Emmanuel Macron nu a reuşit să domolească furia care a condus la cele mai grave tulburări de stradă din centrul Parisului de după anul 1968.

TOPSHOT – A policeman runs during a protest of Yellow vests (Gilets jaunes) against rising oil prices and living costs, on December 1, 2018 in Paris. – Speaking at the Paris police’s command centre, French Prime Minister said 36,000 people were protesting across France, including 5,500 in the capital for this 3rd nationwide day of blockade ands demos. (Photo by Lucas BARIOULET / AFP)

Guvernul va desfăşura ‘mijloace excepţionale’ în plus faţă de cei 65.000 de poliţişti şi membri ai forţelor de ordine mobilizaţi sâmbătă în Franţa, în cel de-al patrulea weekend de manifestaţii ample organizate de ‘vestele galbene’, a anunţat joi, în Senat, premierul Edouard Philippe, relatează AFP.

Şeful guvernului a reînnoit apelul adresat ‘vestelor galbene’ de a nu merge la Paris să demonstreze, nu pentru a le ‘interzice să se exprime’, ci pentru a ‘evita să fie prinşi în capcana pe care le-o întind huliganii’, în timp ce executivul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la riscul unor noi violenţe.

‘Pentru a face faţă, guvernul va mobiliza mijloace excepţionale care se vor adăuga celor 65.000 de membri ai forţelor de securitate ce vor fi desfăşuraţi pe întreg teritoriul Franţei’, a declarat premierul francez, fără a detalia aceste mijloace.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img