Parchetul general spaniol amenință că îi va aresta pe primarii care sprijină referendumul pentru independența Cataloniei

0
82

Parchetul general spaniol le-a ordonat miercuri procurorilor din Catalonia să-i citeze pe primarii din regiunea spaniolă care sprijină organizarea referendumului de autodeterminare pe 1 octombrie, considerat ilegal de Madrid, relatează Reuters și AFP.

Parchetul le-a cerut procurorilor ‘să citeze ca inculpați’ sute de primari care s-au declarat gata să organizeze consultarea populară. În cazul în care un primar nu se va prezenta în fața procurorului, Parchetul va cere ‘să se ordone arestarea sa’ pentru a fi adus în fața justiției.

Potrivit unei liste distribuite de Asociația primarilor independenți (AMI), 712 primari sunt dispuși să pună la dispoziția executivului catalan spații publice pentru a organiza la 1 octombrie un referendum de autodeterminare interzis de Curtea Constituțională spaniolă.

Vineri, instanța a dispus ca primarii să fie notificați în scris în legătură cu riscurile la care se supun dacă vor participa la organizarea consultării populare, ignorând astfel hotărârile tribunalului.

Parchetul a decis luarea de noi măsuri, cerând o anchetă asupra fiecărui edil pentru a se determina dacă primarii și-au confirmat participarea și, dacă este necesar, să ‘compară ca inculpați, asistați de un avocat’.

Dacă nu se vor prezenta de bunăvoie, ei vor fi arestați și aduși de poliția catalană la parchet ‘în cel mai scut timp posibil’.