spot_img
5 C
București
miercuri, martie 29, 2023
AcasăAnalizePapa sare în apărarea călugărilor pe care Ucraina pe care să îi...

Papa sare în apărarea călugărilor pe care Ucraina pe care să îi alunge din Lavra Kiev-Pechersk

-

Papa Francisc, la finalul audienței generale, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de la Lavra Kiev-Pechersk din capitala Ucrainei.

- Reclama -

„Mă gândesc la călugării ortodocși ai Lavrei Kievului. Cer părților implicate în război să respecte locurile religioase”, a spus pontiful. Potrivit acestuia, călugării și oamenii care s-au dedicat rugăciunii sunt „sprijinul poporului lui Dumnezeu”, indiferent de mărturisirea lor.

Rezervația Națională „Lavra Kiev-Pechersk” i-a obligat pe monahii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice (UOC) să părăsească clădirile mănăstirii până pe 29 martie. Directorul general interimar Oleksandr Rudnyk a făcut referire la concluziile grupului de lucru interdepartamental și la scrisoarea Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei. Se spune că mănăstirea a încălcat termenii acordului privind folosirea proprietății statului. 

Sâmbăta trecută, Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei s-a adresat liderilor religioși și personalităților internaționale cu un mesaj în care le-a îndemnat să fie atenți la situația din jurul Lavrei Kiev-Pecersk. Printre destinatarii apelului s-a numărat și Papa Francisc.

Acum rezervația se ocupă de așa-numita Lavră Superioară, unde se află Biserica Trapeză și Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Lavra de Jos, unde, conform site-ului mănăstirii, există o mănăstire activă și peșteri, este în arenda perpetuă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Lavra inferioară adăpostește și reședința Mitropolitului Onufry (Berezovsky), Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, primatul UOC.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img