spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăExternePapa Francisc schimbă ritualul spălării picioarelor în Joia Mare

Papa Francisc schimbă ritualul spălării picioarelor în Joia Mare

-

Papa Francisc a decis ca și femeile să poată participa pe viitor la ritualul spălării picioarelor în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, obicei care reconstituire momentul spălării de către Iisus a picioarelor ucenicilor săi înainte de Cina cea de Taină, transmite EFE joi.

„Toți membrii poporului lui Dumnezeu” pot fi aleși pentru a le fi spălate picioarele în respectivul ritual, întrucât în acest fel reies „pe deplin semnificația gestului Mântuitorului de a se jertfi pentru a salva lumea, precum și milostivirea lui fără limite”, a afirmat suveranul pontif, explicându-și inițiativa de modificare a tradiționalului ritual.

El și-a prezentat hotărârea într-o scrisoare adresată prefectului Congregației pentru Cultul Divin, Robert Sarah, datată 20 decembrie, dar publicată joi, 21 ianuarie 2016. Totodată, Papa a recomandat ca de acum înainte să se ofere credincioșilor „o explicație adecvată în legătură cu semnificația acestui ritual”.

Vaticanul a difuzat joi și un document din 6 ianuarie al Congregației pentru Cultul Divin prin care intră în vigoare modificările sugerate de Suveranul Pontif. În acest fel, pentru ritualul spălării picioarelor se vor putea alege „bărbați, femei, tineri, bătrâni, persoane sănătoase și oameni bolnavi, credincioși și laici”.

Până în prezent, ritualul prevedea ca pentru spălarea picioarelor din Joia Mare „să fie aleși 12 bărbați”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img