În Rusia şi Ucraina, reacţiile la scandalul „Panama Papers” sunt diferite. În vreme ce Kremlinul consideră dezvăluirile o campanie împotriva lui Putin, în Ucraina criticile la adresa preşedintelui Poroşenko se înmulţesc, transmite Deutsche Welle.
Se pare că, în cazul lui Poroşenko, anul relocării afacerilor a atras cele mai multe nemulţumiri căci, acum doi ani, pe când şeful statului îşi punea la adăpost averea, armata ucraineană trăia o amară înfrângere în faţa separatiştilor pro-ruşi.
„Preşedintele nu are dreptul moral la afaceri offshore”, scrie pe reţelele de socializare politicianul de opoziţie şi fostul ministru al Apărării Anatoli Hrişcenko.
În replică, Poroşenko a anunţat că nu s-a implicat personal în acţiunea de relocare a concernului pe care îl deţine, ci a delegat firme specializate în acest scop. Consilierii care au efectuat operaţiunea vor da socoteală, a informat preşedintele, care a ţinut să asigure poporul că, în calitate de preşedinte, nu nesocoteşte legea fiscală.
Sub aspect juridic, Dosarele Panama nu-l vor afecta pe Petro Poroşenko. Proaspăt înfiinţata Direcţie Anti-Corupţie a anunţat că nu va deschide o anchetă. În plan politic, însă, dezvăluirile ICIJ îi vor slăbi poziţia. Încrederea deja scăzută cu 17% a populaţiei în preşedinte va continua să scadă.
Afectate vor fi şi actualele eforturi politice de formare a unui nou guvern la Kiev. Două foste partide de guvernământ cer o anchetă parlamentară în urma scandalului Panama Papers. Unul dintre acestea a adus în discuţie chiar şi demiterea lui Poroşenko. Desigur, o propunere fără nicio şansă de a fi pusă în practică având în vedere faptul că majoritatea parlamentară lipseşte.