spot_img
20.2 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăArmataPana la 3 ani de inchisoare pentru cei care il glorifica pe...

Pana la 3 ani de inchisoare pentru cei care il glorifica pe Maresalul Ion Antonescu si promoveaza ideile Miscarii Legionare

-

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat amendarea legii, în baza căreia negarea Holocaustului şi promovarea Gărzii de Fier, organizaţie fascistă din timpul războiului, şi a moşternitorilor ei vor fi pedepsite cu privarea de libertate până la trei ani, scrie cotidianul polonez RZECZPOSPOLITA.

UPDATE: Articolul din lege care se refera implicit la Maresalul Ion Antonescu:

- Advertisement -

„Art.5. – Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Amendamentele la lege au fost aprobate de parlamentul român în iunie acest an. Ele prevăd pedepse cu închisoarea până la trei ani pentru organizaţiile fasciste, rasiste şi xenofobe şi pentru folosirea simbolurilor cu acest caracter, precum şi pentru promovarea oamenilor vinovaţi de crime împotriva omenirii.

- Advertisement -

Negarea Holocaustului în România este legată de reducerea rolului acestei ţări în exterminarea evreilor şi a romilor în anii 1940-44. În timpul guvernării regimului fascist al dictatorului Ion Antonescu, în România şi pe teritoriile controlate atunci de ea au murit între 280.000-380.000 de evrei români şi ucraineni – reiese din raportul comisiei istorice de sub conducerea laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, mai spune RZECZPOSPOLITA.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer a salutat la Radio Romania Actualitati promulgarea de către preşedintele României a legii privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

„Statul român a făcut, din nou, un gest de recunoaştere a Holocastului din România. Au fost pagini urâte, negre, de durere şi sânge în istoria României şi a evreilor. Această nouă reglementare aduce o precizare, că în rândul organizaţiilor fasciste, în mod explicit în România, a fost şi Mişcarea Legionară, un delict legionar este şi expunerea în public a însemnelor Mişcării Legionare, sau a cântecelor legionare”, a spus doctorul Aurel Vainer în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img