Pacepa despre Băsescu, colaborator al DIE. Un mesaj din 2010

0
127

Dragă Domnule Ilieșiu, atașez un capitol din trilogia „Cartea Neagră a Securității”, (Omega-Ziua, 1999), în care am explicat de ce toți căpitanii de nave au fost colaboratori ai DIE, și cum s-a ajuns la această anomalie. Într-un articol publicat acum câțiva ani în Jurnalul Național am relatat ca Băsescu a fost colaborator al DIE (Direcția de Informații Externe a Securității), și că a fost utilizat exclusiv pentru import ilegal de echipamente supuse embargoului, pe care DIE le obținuse din Occident. Tot în acel articol am precizat că TB nu a fost folosit de DIE pentru alte forme de spionaj, este mesajul trimis în 4 ianuarie 2010 de generalul Ion Mihai Pacepa lui Sorin Ilieșiu, inițiatorul Raportului pentru Condamnarea Comunismului și publicat de ultimul în Gazeta de Cluj.

CE ÎI MAI SCRIA PACEPA LUI ILIEȘIU:

Din păcate TB, care declarase în repetate rânduri – inclusiv sub jurământ – că nu a colaborat cu Securitatea, nu a avut curajul să înfrunte realitatea. Ulterior, ziaristul Andrei Bădin a publicat un serial de articole atestând că Băsescu a fost și informator al Direcției de Securitate Constanța, și a publicat documente atestând numărul dosarului său de informator (fotocopiile documentelor pot fi gasite pe blogul lui Bădin). Din pacate TB continuă să nege.

Când am publicat „Cartea Neagră a Securității”[în 1999] nu auzisem înca de TB, și când am scris în Jurnalul Național despre colaborarea sa cu DIE nu am vrut să-l denigrez. Dimpotrivă. Am vrut să-l ajut să-și clarifice trecutul. Mi-a plăcut pro-Occidentalismul său, și am publicat în SUA numeroase articole favorabile la adresa sa. Dar oricât de mult mi-ar place TB, nu-i pot șterge trecutul. Mai devreme sau mai târziu, el va trebui să-l înfrunte. Istoria va scoate adevărul la suprafață. Este mult mai bine pentru TB să înfrunte acest adevăr, decât să fie înfruntat de el. Continui să sper ca TB va înțelege. 

Înca o dată, calde mulțumiri pentru enormele eforturi pe care le faceți ca să condamnați crimele comunismului în România. Istoria, sunt convins, le va consemna cu majuscule. Cu admirație și caldă prietenie, Mihai»