spot_img
16.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăActualitateOrdinul Premonstratens care a revendicat clădiri și terenuri valoroase din Oradea și...

Ordinul Premonstratens care a revendicat clădiri și terenuri valoroase din Oradea și Băile Felix nu vrea să-și plătească taxele la statul român

-

Prepozitura Ordinului Canonic Premonstratens, un „ONG” cunoscut publicului fiindcă a intentat de-a lungul anilor numeroase procese de revendicare a unor clădiri şi terenuri valoroase din Oradea şi Băile Felix, datorează bugetului local nu mai puţin de 22,5 milioane lei, scrie EBihoreanul

Suma reprezintă aproape 85% din totalul restanţelor persoanelor juridice către bugetul local în 2022, fiind stabilită de Tribunalul Bihor printr-o sentinţă executorie, ca taxă de timbru datorată într-un proces deschis în urmă cu câţiva ani împotriva Statului Român, dar încasarea ei se dovedeşte misiune imposibilă pentru executorii municipalităţii.

- Advertisement -

Anul trecut Primăria a pus 8 sechestre pe tot atâtea imobile, clădiri sau terenuri, deţinute de Ordinul Premonstratens în diferite localităţi din ţară, însă acestea au fost contestate. 

Juriştii municipalităţii se aşteaptă ca litigiile să urce toate treptele instanţelor de judecată din România, iar în final, peste ani, să ajungă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

- Advertisement -

Ordinul Premonstratens (în latină Candidus et Canonicus Ordo Praemonstratensis) a fost întemeiat în anul 1120 de Norbert de Xanten împreună cu alți 13 însoțitori, în localitatea Prémontré de lângă Laon (Franța). Ordinul cuprinde canonici regulari, ce reprezintă o sinteză a vieții monahale și a celei canonice. Există și o ramură feminină a ordinului.

Pe teritoriul actual al României a existat o mănăstire premonstratensă la Sânmartin, Bihor. De această mănăstire au aparținut Băile Felix, denumite după canonicul Felix Helcher, care a amenajat primele băi.

Premonstratenzii au avut la Oradea un liceu, actualul Colegiul Național Mihai Eminescu.

Biserica fostei mănăstiri premonstratense din Abram a devenit în contextul reformei protestante biserică parohială reformată. În prezent se află în stare de paragină, comunitatea reformată construindu-și o biserică nouă în Abram.

Ordinul premonstratens a mai întemeiat trei mănăstiri în județele Brașov și Sibiu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img