spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
Acasă#WhiteHouse2016Oraşul macedonean care s-a îmbogăţit din ştirile false din campania prezidenţială americană

Oraşul macedonean care s-a îmbogăţit din ştirile false din campania prezidenţială americană

-

Dimitri este doar unul din adolescenţii macedoneni, care au încasat zeci de mii de dolari de pe urma site-urilor de ştiri false ce au promovat retorica republicanului Donald Trump în timpul campaniei electorale din Statele Unite. Acesta locuieşte în pitorescul oraş Veles, unde s-a dezvoltat o adevărată cultură a petrecerilor, alimentată din banii câştigaţi de pe urma ştirilor false, relatează NBC conform news.ro.

- Reclama -

În urmă cu doar câteva luni, adolescentul macedonean şi-a sărbătorit majoratul cu o petrecere extravagantă, inundată de şampanie scumpă şi un joc de artificii privat, iar nimic nu ar fi fost posibil fără preşedintele-ales Donald Trump.

- Advertisement -

Dimitri este unul din adolescenţii macedoneni care s-a îmbogăţit în ultimele luni producând sute de ştiri false pe reţelele de socializare pentru alegătorii lui Donald Trump.

Articolele nu aveau nicio bază reală, ci exploatau senzaţionalul pentru o armată de cititori de pe Facebook. Banii adolescenţilor macedoneni vin din spaţiul publicitar vândut pentru fiecare ştire falsă, adaptată pentru Statele Unite.

- Advertisement -

Dimitri susţine că a câştigat cel puţin 60.000 de dolari în ultimele şase luni – depăşind cu mult venitul părinţilor săi şi obţinând o nouă perspectivă de viaţă într-o localitate unde venitul mediu al unei persoane este de 4.800 de dolari pe an. El este unul dintre cei mai de succes realizatori de ştiri false din regiune.

”Nimic nu-i poate întrece atunci când vorbim de engagement-ul de pe reţelele de socializare pe susţinătorii lui Trump. Deci din acest motiv ne-am rezumat la Trump”, spune macedoneanul Dimitri.

velesBanii continuă să curgă în conturile adolescenţilor macedoneni, chiar dacă alegerile prezidenţiale s-au încheiat de mai bine de o lună şi o adevărată campanie a fost lansată pentru a pune capăt propagării ştirilor false pe Google şi Facebook.

Şi Hillary Clinton aduce bani, însă doar atunci când sunt distribuite ştiri negative despre prezidenţiabila democrată.

”Am scris în general despre e-mailurile ei, despre conţinutul acestor e-mailuri, despre tragedia Benghazi, poate şi despre boala pe care a avut-o. Acum am ajuns la titluri precum: Trey Gowdy şi-a prezentat planul epic pentru a o închide pe Hillary. Ea este terminată”, povesteşte Dimitri.

Singurul scop urmărit de adolescentul macedonean era ca ştirile sale false să devină virale.

Printre cele mai populare titluri produse în timpul campaniei electorale se numără: ”EXCLUSIV: Obama a transferat ilegal banii Departamentului de Justiţie în conturile campaniei Clinton!” şi ”BREAKING: Obama confirmă că nu va părăsi Casa Albă. El va rămâne la putere!”.

Dimitri nu are niciun regret cu privire la posibilitatea ca ştirile sale false să fi schimbat opinia publică în favoarea lui Donald Trump.

”Nu am forţat pe nimeni să-mi dea bani. Oamenii vând ţigări, vând alcool. Asta nu este ilegal, de ce ar fi afacerea mea ilegală? Dacă vinzi ţigări, aceste ţigări ucid oameni. Eu nu ucid pe nimeni”, susţine adolescentul macedonean.

Localitatea Veles a ajuns în atenţia presei internaţionale, după ce jurnaliştii au descoperit că peste 100 de domenii care propagau ştiri false au fost înregistrate în micuţul oraş din munţii Macedoniei.

Cei mai mulţi tineri vorbesc o engleză fluentă, care le-a permis să navigheze prin site-urile americane şi să identifice subiecte virale.

Dimitri estimează că aproximativ 300 de localnici sunt implicaţi în propagarea de ştiri false, iar cel puţin 50 dintre aceştia câştigă o sumă decentă. El se numără printre cei mai bine plătiţi falşi jurnalişti din Veles.

În timp ce ziarele pierd venituri considerabile din publicitate, imperiul de miciuni dezvoltat de adolescentul macedonenean prosperă în fiecare zi.

El a angajat până acum trei elevi de 15 ani pentru a redacta ştiri false, iar fiecare primeşte zilnic echivalentul a zece dolari.

Dimitri şi-a investit banii în laptopuri, dar şi în imobiliare, după ce a cumpărat o casă împreună cu părinţii săi, care nu ar putea să fie mai bucuroşi de succesul ştirilor false produse în Veles.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img