Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au o participaţie cumulată de 11,6% din capitalul social al Băncii Transilvania, cel mai tranzacţionat emitent de la bursa românească, investiţii de aproximativ 1,1 miliarde de lei, potrivit datelor din rapoartele pe 2017 ale fondurilor, scrie Ziarul Financiar.
- Reclama -
„Este normal ca fondurile de pensii să ţintească în primul rând companiile româneşti mari. În condiţiile în care nu mulţi emitenţi de la bursă îndeplinesc anumite criterii de capitalizare şi lichiditate, vedem aceste deţineri care însumează peste 10% în Banca Transilvania“, spune Cristian Tudorescu, managing partner Explore Asset Management.
Fondurile Pilon II fac în prezent subiectul unui scandal politic în contextul în care Executivul a schimbat de mai multe ori „arhitectura“ acestora prin reducerea contribuţiilor participanţilor din salariul brut. Potrivit unor informaţii apărute în presă, Guvernul intenţionează să diminueze din nou contribuţia, de data aceasta la 0%. Până în prezent, reprezentaţii Executivului nu au făcut public un punct de vedere pe acest subiect. „În Pilonul II de pensii se acumulează capital autohton. Orice scenariu despre modificarea sau diminuarea anvergurii acestor fonduri de pensii are un efect pe termen lung asupra dezvoltării companiilor româneşti, per ansamblu“, spune Cristian Tudorescu.
- Advertisement -