OMV Petrom vinde câmpurile de petrol și gaze din Kazahstan după un ”incident” ținut secret

0
548

OMV Petrom a lansat procedura de vânzare a câmpurilor sale de petrol și gaze din Kazahstan, singurele sale active din străinătate, angajând în acest sens banca de investiții Jefferies, pentru a gestiona vânzarea câmpurilor sale onshore deținute integral în zona Tasbulat, precum și a câmpului Komsomolskoe, situat în sud-vestul Kazahstanului, transmite Profit.ro.

Profit.ro a relatat în primăvară că un sfert din investițiile totale în valoare de 5,495 miliarde lei ale OMV Petrom din 2018, care au crescut cu 56% față de 2017, au reprezentat cheltuieli de 1,365 miliarde lei cu majorarea capitalului social al Kom Munai LLP, una dintre filialele din Kazahstan ale celui mare producător de țiței și gaze din România.

În Kazahstan, OMV Petrom deține licențe de dezvoltare și producție pentru zăcămintele petroliere TOC (Tasbulat, Aktas și Turkmenoi) și pentru zăcământul petrolier Komsomolskoe. În 2018, producția medie de țiței și gaze în Kazahstan a OMV Petrom a fost de 6,8 mii barili echivalent petrol/zi, față de 7 mii în 2017. „Producția a fost afectată semnificativ de lipsa echipelor de intervenție la sondă, ca urmare a incidentului din prima parte a anului și a serviciilor de reparații capitale la câteva sonde-cheie”, se menționează într-un document oficial, fără să se precizeze despre ce incident a fost vorba.