spot_img
16.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăDezvaluiriOMV: Gazele din Marea Neagră sunt ale Europei

OMV: Gazele din Marea Neagră sunt ale Europei

-

Grupul austriac de stat OMV, compania-mamă a OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, este mai îngrijorat de evoluția situației politice de la București și de „iliberalizarea” pieței locale de gaze, care au scăzut încrederea investitorilor, decât de plafonarea pe timp de 3 ani a prețului de vânzare de către producători a gazelor proprii extrase la 68 lei/MWh, a declarat Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, la teleconferința cu analiștii financiari ce a urmat prezentării rezultatelor financiare ale companiei pe anul trecut, transmite Profit.ro.

Ne trebuie termeni competitivi, ne trebuie o piață a gazelor liberalizată și ne trebuie, bineînțeles, infrastructura cheie din România pentru a ne exporta volumele extrase, pentru că acest proiect este clar gândit pentru Europa, nu exclusiv pentru România. În consecință, orice restricționare a exporturilor de gaze către vecini (este neavenită – n.r.), ați văzut unele comentarii din partea Ungariei, ei sunt foarte îngrijorați că proiectul Neptun Deep ar putea fi întârziat, căci Ungaria are nevoie de gaze din România pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare, a spus el.

- Advertisement -

„Dați-mi voie să încep cu o afirmație clară. OMV și OMV Petrom sunt extrem de dedicate proiectului Neptun Deep. Nu mă înțelegeți greșit cu comentariul pe care l-am făcut anterior. E mai îngrijorător climatul din România. România se îndepărtează de o piață a gazelor liberalizată. Problema nu e durata plafonării prețului la gaze, este vorba de viitor și de întreg cadrul din România. Cadrul fiscal s-a înrăutățit, iar riscul politic al țării a crescut. În consecință, cred că investitorii trebuie să-și recapete încrederea în România, iar eu sunt unul dintre ei. Da, sunt unul dintre ei. Eu mă lupt și am discutat problema și în board și am discutat-o și cu (neinteligibil, dar probabil este vorba despre CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere – n.r.) și ea va continua dialogul cu Guvernul român pentru a pune la punct cadrul corect care să permită o decizie finală de investiție pozitivă în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră”, a spus Leitner, răspunzându-i unui analist de la Citi Bank, care întrebase ce anume a determinat amânarea deciziei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img