Ziua Solidarităţii Naţionale este o ocazie să ne amintim nu doar de traumele istorice, ci şi de succesele noastre la celebrarea Tratatului De Pace de la Trianon, a declarat, marţi, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, în emisiunea difuzată de canalul M1 al postului public de televiziune din Ungaria.
Árpád János Potápi a subliniat că în istoria Ungariei nu există doar războaie pierdute şi revoluţii înăbuşite, deoarece „în ciuda tuturor dificultăţilor, suntem prezenţi în Bazinul Carpatic ca cel mai mare popor” şi „avem succese în ultimii 104 ani, dar mai ales în ultimii 14 ani, de care, pe bună dreptate, putem fi mândri”.
Printre succesele culturale şi sportive, acesta a menţionat realizările oamenilor maghiari de ştiinţă, inclusiv laureaţii Premiului Nobel, rezultatele echipei naţionale de fotbal şi campionii olimpici.
Árpád János Potápi a amintit că, în data de 4 iunie 1920, la ora 16:32, cei doi ambasadori ai Ungariei au semnat Tratatul de Pace la Trianon, prin care Ungaria – având în vedere confederaţia statală croato-ungară – a pierdut 71% din teritoriu, aproximativ 90% din păduri şi peste jumătate din fabrici şi căile ferate.
Secretarul de stat a comparat statul creat, ciuntit, cu un om bolnav căruia i-a rămas doar un picior, un braţ şi inima.
Pentru guvernele din 1920 şi mai ales după 1990, întrebarea a fost dacă această „epavă” poate fi menţinută în viaţă, dar, „pentru că inima i-a rămas”, există speranţă.
Secretarul de stat a amintit că, în anul 2010, chiar înainte ca Fidesz-KDNP să preia guvernarea, noul parlament a adoptat legi simbolice, cum ar fi: în data de 26 mai 2010, Legea privind dubla cetăţenie, iar în data de 31 mai, deputaţii au decis cu privire la Ziua Solidarităţii Naţionale.
Aceste legi au creat oportunitatea elaborării unor noi politici naţionale, având ca obiectiv principal copiii.
„Ne gândim la o naţiune unitară” – a declarat politicianul de la Budapesta, subliniind că Guvernul ungar poartă responsabilitatea pentru maghiarii din afara graniţelor şi o face de 14 ani, nu doar într-un an sau într-un ciclu de patru ani, iar aceasta defineşte „toate deciziile, legile şi acţiunile noastre”.
Árpád János Potápi a menţionat că sprijinul acordat maghiarilor din afara graniţelor Ungariei este de aproximativ 10 ori mai mare decât în anul 2009 şi nu există nicio localitate în Bazinul Carpatic, unde trăiesc maghiari, unde să nu fi fost renovată o biserică, o şcoală sau o casă a comunităţii, poate chiar toate.