spot_img
9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeOmul lui Viktor Orbán la Târgu Secuiesc de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni:...

Omul lui Viktor Orbán la Târgu Secuiesc de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: “Eu nu spun: înainte, secui! / Voi mergeţi înainte oricum, tineri curajoşi; / Acolo vreţi să luptaţi cu toţii, / Acolo unde zgomotul bătăliei este cel mai înspăimântător”

-

Astăzi, noi nu trebuie să luptăm cu armele, ci trebuie să câştigăm pacea”, a spus secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Árpád János Potápi, în discursul pe care l-a susţinut la Târgu Secuiesc, cu ocazia zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Potrivit tradiţiei, oraşul din Secuime a fost decorat pentru 15 martie în culorile naţionale ale Ungariei. Programul festiv a început cu o paradă a şcolilor din localitate, elevii fiind urmaţi de o paradă a husarilor pe cai şi a unor ansambluri de dansuri populare maghiare, respectiv de parada reprezentanţilor satelor din jurul oraşului. Persoanele participante la paradă, îmbrăcate festiv, au fost întâmpinate şi aplaudate de mulţimea adunată pe trotuare.

- Advertisement -

Potrivit tradiţiei, programul festiv a avut loc în piaţa centrală a oraşului, la statuia lui Gábor Áron.

Árpád János Potápi a întâmpinat mulţimea cu câteva versuri ale poeziei “Secuii”, de Petőfi Sándor, poetul maghiar născut în urmă cu 200 de ani: “Eu nu spun: înainte, secui! / Voi mergeţi înainte oricum, tineri curajoşi; / Acolo vreţi să luptaţi cu toţii, / Acolo unde zgomotul bătăliei este cel mai înspăimântător.”

- Advertisement -

Secretarul de stat ungar a spus: întrucât este secui originar din Bucovina, pentru el este o deosebită plăcere să poată sărbători alături de oamenii din Târgu Secuiesc şi din toată Transilvania.

Politicianul a amintit că la data de 15 martie, în tot Bazinul Carpatic şi în toată diaspora, maghiarii îşi aduc aminte cu mândrie de tinerii care au declanşat evenimentele din martie 1848, a căror acţiuni “ne determină destinul până în ziua de azi”. Nu trebuie uitat nici de nenumăraţii eroi fără nume care au luptat pentru viitorul patriei, a mai spus Potápi.

Patria înseamnă nu numai peisajele, ci şi oamenii. “Patria suntem şi noi, aici, în comunitatea maghiară care sărbătoreşte la Târgu Secuiesc. Să păstrăm această patrie maghiară care trăieşte în inimile noastre, în propriile noastre vieţi, pentru că dacă o pierdem, atât noi, cât şi copiii noştri vom fi mai săraci!” – a declarat Árpád János Potápi.

15 martie este “un punct de reper, o piatră de hotar”, înseamnă o poziţie curajoasă pentru apărarea valorilor naţionale, a libertăţii, a independenţei, dar şi pentru unitatea naţională, pentru solidaritatea cu toţi membrii naţiunii, mai ales cu cei care se află într-o situaţie dificilă, a subliniat oficialul ungar. 

“Transmitem, şi de aici, un mesaj către puterile lumii, citând din ceea ce a spus Zrínyi Miklós: Nu le faceţi rău maghiarilor! Nu faceţi rău nimănui din cauza faptului că este maghiar, nu faceţi rău nici maghiarilor din Ucraina, care ţin la limba lor, la şcolile lor, la tradiţiile lor”, a declarat Potápi. Le doresc pace, “pentru că pentru noi, maghiarii, nu există altă alternativă decât pacea!”, a spus oficialul ungar.

“Astăzi, noi nu trebuie să luptăm cu armele, ci trebuie să câştigăm pacea”, a subliniat Árpád János Potápi, adăugând că acest lucru este, deseori, mult mai dificil. Politicianul a făcut apel la localnici, cerându-le să arate de ce sunt capabili secuii şi încurajându-i pe aceştia să îşi apere în mod hotărât simbolurile naţionale, instituţiile, autodeterminarea, limba şi cultura proprie.

Guvernul Ungariei acţionează, la rândul său, “cu virtutea secuilor în minte”, şi lucrează pe linia valorilor europene generale care servesc şi la reunificarea naţională – fără schimbarea graniţelor, a adăugat Potápi.

“Scopul nostru este, şi astăzi, acelaşi ca cel al tinerilor participanţi la evenimentele din martie 1848: vrem pace, libertate şi armonie”, a declarat secretarul de stat. Ungaria doreşte ca şi vecinii săi central-europeni să creadă în ideea unei Europe a naţiunilor, pentru că ţara nu poate fi puternică decât dacă sunt puternici şi vecinii săi, a spus Potápi.

În discursul pe care l-a susţinut, ministrul dezvoltării din România, Attila Cseke, a subliniat: “Liberi pot fi numai cei care se simt în siguranţă. Iar în siguranţă se pot simţi doar cei care sunt liberi”. În opinia sa, în prezent există atât motive de îngrijorare, cât şi motive de încredere. “Datorită rezultatelor obţinute de UDMR în timpul guvernării, această perioadă este mai puţin dificilă”, a spus politicianul maghiar.

“A fi la guvernare înseamnă şi siguranţă pentru comunitatea maghiară”, a explicat politicianul. Ca urmare a acestui fapt, în ultimii doi ani, oamenii şi economia au fost protejate şi au fost asigurate finanţări pentru o serie de investiţii care ajută familiile maghiare, a mai adăugat Cseke.

Indiferent de naţionalitate, limbă, religie, ocupaţie sau situaţie financiară, cei care au participat la evenimentele din 1848 şi-au dorit un singur lucru şi au acţionat împreună, a spus ministrul dezvoltării. “Nu avem, nici astăzi, o altă opţiune: avem şansa să ne luăm viitorul în propriile mâini doar dacă suntem uniţi, dacă vorbim aceeaşi limbă. Dacă învăţăm din exemplul Revoluţiei ungare de la 1848”, a spus politicianul UDMR.

Cei adunaţi pentru comemorare au fost salutaţi şi de către primarul Tibor Bokor, care a subliniat că cei care locuiesc în apropierea Văii Uzului ştiu că “trebuie luptat şi pentru odihna celor care şi-au dat viaţa pentru patria maghiară”, precum şi pentru arborarea liberă a drapelelor, pentru dreptul de a ne aduce aminte şi pentru dreptul de a ne folosi limba maternă. “Întrucât de o mie de ani, patria noastră a fost aici, aici avem nevoie şi de libertate”, a spus Tibor Bokor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img