spot_img
4.2 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăALEGERI 2020Omul cu uleiul din PNL: MEGA AFACEREA CU SAREA ACUZATĂ DE BĂSESCU...

Omul cu uleiul din PNL: MEGA AFACEREA CU SAREA ACUZATĂ DE BĂSESCU ÎN ÎNFRUNTAREA CU GEOANĂ DIN 2009 S-A GĂLBEJIT

-

Prima licență de concesionare pentru exploatare a unui zăcământ de sare din România, încheiată de stat cu o companie privată, a fost aprobată, luând astfel sfârșit monopolul de facto al companiei de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, pe exploatarea minieră a resurselor românești de profil.Prima licență de concesionare pentru exploatare a unui zăcământ de sare din România, încheiată de stat cu o companie privată, a fost aprobată, luând astfel sfârșit monopolul de facto al companiei de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, pe exploatarea minieră a resurselor românești de profil.Atunci, însă, Legea minelor a fost amendată la propunerea deputatului PNL Claudiu Roman, însușită de Comisiile de Industrii și Mediu din Camera Deputaților și adoptată prin vot în plen. Actul normativ stipulează în prezent că licențele de exploatare se aprobă prin ordin al președintelui ANRM, cu excepția celor care vizează exploatarea aluminiului, minereurilor feroase, neferoase, nobile sau radioactive, a pământurilor rare și disperse, precum și a cărbunilor, pentru care a fost păstrată exigența juridică de aprobare prin HG, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Claudiu Florin Roman, deputat de Alba, îl susține pe Florin Cîțu la șefia PNL.

Afacerea Sării a fost menționată de fostul președinte Traian Băsescu în dezbaterea prezidențială cu Mircea Geoană din 2009, el acuzându-l atunci pe Dan Voiculescu că ar dori afacerea.

Roman e celebru pentru grija față de prețul uleiului și a altor produse plătite de români:„Vorbesc azi de la tribuna Parlamentului în numele oamenilor simpli, a celor care au ieșit în stradă, a celor care protestează și acum în stradă, a românilor care iubesc această țară. O familie de oameni simpli m-a rugat astăzi să vin cu aceste produse în fața dumneavoastră și să vorbesc în numele lor.Au cumpărat de dimineață alimentele de bază și le-au comparat cu cele din luna septembrie. Un litru de ulei 4,29 (lei — n.r.) acum e 7,01. Un litru de lapte — 4,10 lei, acum l-au cumpărat cu 5,10 lei. Au luat unt, aproape s-a dublat prețul: de la 6,25 a ajuns la 11,14. Au luat oamenii, ca noi toți, o pâine de 600 grame pe care o mănâncă o familie de la 4,41 s-a dus la 5,99. E o familie mai înstărită pentru că și-a permis să cumpere și carne de porc. Costa 20, 12 lei kg, acum este 24,99 lei. (…)Ei nu au orbul găinilor, domnule Daea. Am fost la un magazin de cartier, nu la un hipermarket și prețul ouălelor a crescut de la 45 de bani la 1,10 lei”, a spus Roman, citat de Agerpres în 2017.

Afacerea Sării a fost menționată de fostul președinte Traian Băsescu în dezbaterea prezidențială cu Mircea Geoană, el acuzându-l atunci pe Dan Voiculescu.

CINE PROFITĂ: Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL a fost înființată în octombrie 2013 de către Bogdan Ionuț Niță, fost partener de afaceri (la barul „La Magic Roma” și altele) cu Andrei Hrebenciuc, fiul omului politic Viorel Hrebenciuc și, potrivit presei care citează un rechizitoriu DNA, văr primar cu fiul politicianului PSD. Acesta este și în prezent asociat principal al firmei, cu aproape 39% din capital, precum și administrator, conform datelor termene.ro. Următorii doi asociați ca nivel al participațiilor sunt nume mari din business-ul românesc. Astfel, 25,5% din părțile sociale ale viitorului producător de sare sunt deținute de societatea Radu Resources SA, controlată de soții Octavian și Anca Radu, patronii grupului Radu Holding, ce include business-urile Diverta, PinkPost, Sistec, TCE Holding, Flaro, Rimobi și Sunny Berry.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img