Este posibil ca vaccinul rusesc ”Sputnik V” să asigure o protecție împotriva bolii Covid-19 timp de doi ani, în condițiile în care vaccinul dezvoltat de compania americană Pfizer oferă o imunitate de circa patru-cinci luni, a declarat șeful Centrului de Cercetare ”N. Gamaleya”, Aleksandr Ghințburg, citat de presa rusă.
O prognoză pe care omul de știință a formulat-o comparând platformele pe baza cărora au fost dezvoltate cele două vaccinuri. Astfel, preparatul rusesc ”Sputnik V” a fost realizat, potrivit lui Ghințburg, pe platforma folosită pentru realizarea vaccinului împotriva virusului Ebola.
”Există date experimentale ce demonstrează că acest vaccin similar asigură o protecție pe o durată de cel puțin doi ani, dacă nu chiar mai mult. Care este perioada de protecție oferită de preparatele Pfizer este greu de spus dar, pornind de la mecanismul general de acțiune a unor astfel de produse, ne putem gândi că perioada de protecție nu va fi mai mare de patru luni, cinci cu indulgență”, a spus șeful Centrului ”N. Gamaleya”, citat de RBK.
Ghințburg a adăugat, totodată, că despre perioada de protecție a vaccinului împotriva coronavirusului se pot face, deocamdată, doar presupuneri. Sunt date ce trebuie verificate experimental, a adăugat cercetătorul rus.
Dar dacă populația nu va reuși să se vaccineze complet, iar perioada de acțiune a vaccinului a expirat deja, în acest caz ”nu va mai exista perpetuum mobile, ci va fi ruinare veșnică”, a afirmat Ghințburg. În acest caz, a subliniat omul de știință, nu vor exista nici un fel de garanții că infecția cu coronavirus va deveni controlabilă prin vaccinare.