Oligarhul președintelui ucrainean luat la țintă de FBI

0
64

În Statele Unite, Biroul Federal de Investigații (FBI) a făcut descinderi la sediile a două companii care-i aparțin omului de afaceri ucrainean Ihor Kolomoiski, oligarh apropiat de președintele Volodimir Zelenski. FBI-ul a confirmat pentru Europa Liberă descinderile la companiile din Cleveland și Miami, dar a refuzat să dea informații privind ancheta în curs. Singura precizare a fost că nimeni nu a fost reținut.

Postul de televiziune a lui Kolomoiski a jucat un rol central în lansarea carierei politice a actualului președinte ucrainean.

Kolomoiski și asociatul său Ghenadi Boholiubov controlează mai multe firme din sediul de la Miami. În aprilie 2019 și ulterior în mai anul acesta, presa americană a relatat că FBI-ul îl investighează pe Kolomoiski, bănuit de spălare de bani, dar informațiile nu au fost niciodată confirmate oficial.

Kolomoiski și partenerul său Boholiubov sunt unii din cei mai mari oameni de afaceri din Ucraina. S-au întors în Ucraina, din exilul autoimpus, la o lună după victoria lui Zelenski în alegerile prezidențiale.

Relația președintelui cu omul de afaceri a fost mereu o problemă în calea relațiilor Ucrainei cu partenerii occidentali, care își condiționează sprijinul financiar de lupta cu corupția.