S-a încheiat o zi istorică, dar proastă pentru Austria! 185 de moțiuni de cenzură nu au trecut. Cea 186-a însă a fost adoptată. Vremuri politice dificile. La „Ballhausplatz“, sediul guvernului federal din Viena se făc bagajele. În Nationalrat (Parlamentul austriac) s-a votat demiterea guvernului. Pentru prima dată un guvern austriac (monocolor și parțial tehnocrat cu o istorie de doar câteva zile) a căzut de la guvernare printr-o moțiune de cenzură.

Stabilitatea și consensul au dominat timp îndelungat viața politică, au adus bunăstare dar și stagnare. Apoi, în 2017 a ajuns Sebastian Kurz, 31 de ani, la putere! În fruntea unui guvern ÖVP-FPÖ, între partidul său, cel popular și cel al libertății, un partid liberal de dreapta care a performat dar a și excelat prin tot felul de scandaluri și s-a încheiat odată cu mega scandalul internațional declanșat de #ibizagate! Președintele federal și-a cerut scuze publice pentru video-ul supranumit #ibizagate: „Noi…, nu suntem așa“!

Fostul vicecancelar din partea FPÖ-ului HC Strache a fost unul dintre protagoniștii penibili ai scandalului de proporții de pe insula Ibiza. Alegătorii FPÖ-ului i-au asigurat totuși un mandat de deputat european prin așa-zisele „voturi prioritare” (e vorba despre câteva zeci de mii de voturi) care i-au permis să urce de pe poziția ultimă, neeligibilă pe lista partidului libertății și să poată ajunge chiar parlamentar european. Nu se știe daca Strache nu se va retrage totuși din Parlamentul European.

Stabilitatea politică a căzut apoi pradă tacticilor politice ale SPÖ-ului (social-democrații) și a foștilor parteneri de coaliție ai popularilor lui Kurz, FPÖ-ul. Și unii și alții s-au răzbunat nu doar pe succesul lui Kurz și l-au debarcat. Asta după ce partidul său a câștigat ieri alegerile pentru parlamentul UE cu aprox. 34,9%, avand astfel o creștere de 7,9%. Kurz pleacă dar miniștrii săi mai rămân puțin. Țara are deja un Cancelar interimar! Fostul vicecancelar Hartwig Löger și ministru al finanțelor devine cancelar provizoriu și asigură conducerea tehnică a guvernului care în formula – tocmai demisă – râmâne astfel provizoriu în funcție. Va urma în scurt timp numirea unui alt nou cancelar, care va conduce guvernul interimar tehnocrat până la alegeri. Pentru a câștiga timp în găsirea candidatului potrivit, președintele federal Alexander van der Bellen l-a numit pe Hartwig Löger cancelar provizoriu. Kurz refuzând să continue mandatul pentru a se apuca deîndată de… campanie electorală!Cancelarul austriac Sebastian Kurz, 32 de ani, din partea partidului popular (ÖVP) a fost cel mai tânăr șef de guvern din lume la momentul alegerii. El și-a încheiat mandatul după doar 525 de zile la cârma guvernului din Viena, devenind astfel cel mai efemer cancelar din istoria Austria. Fostul cancelar Kurz i-a iritat pe social-democrați (SPÖ) deoarece a numit funcționari din cancelaria federală pe post de șefi de cabinet dar și„supraveghetori“ la fiecare din ministerele la care tocmai fuseseră numiți miniștri tehnocrați interimari. Aceștia au plecat astfel după mai puțin de o săptămână deoarece nu ar mai fi fost „independenți“, prin ingerința inițiată de Sebastian Kurz. La care se adaugă lipsa de comunicare pe care Rendi Wagner, liderul SPÖ-ul, o clamează și îi reproșează public lui Sebastian Kurz că nu s-ar fi sfătuit și cu social-democrații și ar fi urmărit doar creșterea puterii personale. Ceea ce i-a reproșat și Herbert Kickl, fostul ministru de interne al guvernului Kurz, demis de acesta. Altă premieră în Austria postbelică, dupa demiterea prin moțiune de cenzură. Austria nu este însă într-o criza de stat ci doar de guvern, nefiind o situație anticonstituționala sau în afara acesteia! (at)    

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?