spot_img
21.8 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăDezvaluiriO româncă, moștenitoarea averii șefului Propaganda Due: O poveste cu Ceauşescu, KGB,...

O româncă, moștenitoarea averii șefului Propaganda Due: O poveste cu Ceauşescu, KGB, fascişti şi masoni

-

O femeie din comuna Lupşa, judeţul Alba, este moştenitoarea unei părţi din imensa avere a lui Lucio Gelli, șeful Propaganda Due, decedat recent la vârsta de 96 de ani. Gabriela Vasile a devenit soţia lui Lucio Gelli în 2006, după ce anterior a fost îngrijitoare în locuinţa acestuia. Femeia are 48 de ani şi va împărţi averea cifrată la peste un miliard de euro cu cei trei copii ai magnatului din prima căsătorie, scrie adevarul.ro.

- Reclama -

Lucio Gelli a făcut numeroase afaceri în România înainte de 1989, dar şi după. Venea des în România, unde se întâlnea cu Nicolae Ceauşescu.

- Advertisement -

Numele său a apărut şi în dosarul Jimbolia, o afacerea a SRI.

646x404Gabriela Vasile (48 de ani), care s-a născut în Lupşa, o comună din Munţii Apuseni, la 100 de kilometri de Alba Iulia, este a doua soţie a lui Licio Gelli, decedat pe 15 decembrie 2015, în vârstă de 96 de ani. Aceasta a fost angajată îngrijitoare în vila somptuoasă a italianului de lângă Florenţa în anul 2000. Ulterior, Licio Gelii a fost condamnat la închisoare pentru infracţiuni economice, dar vârsta înaintată a acestuia a făcut ca judecătorii să decidă efectuarea pedepsei în arest la domiciliu. În aceste condiţii, Gelii a cunoscut-o pe Gabriela Vasile, cea care avea să îi devină soţie în anul 2006.

- Advertisement -

Am lucrat luni de zile la un material jurnalistic amplu despre legaturile acestui personaj cu Romania. Dupa o lunga perioada in care am citit mii de pagini si am tradus citeva sute, m-am oprit. Se contura o poveste aproape neverosimila. Erau atitea legaturi cu oameni din serviciile secrete de dinainte si de dupa ’89, cu loji masonice, apareau contracte cu statul si personaje politice incit, cum spuneam, la un moment dat m-am oprit. Pentru ca nu stiam cum sa scriu o astfel de ancheta jurnalistica fara sa para un delir. Acum, cind aflu ca fosta lui menajera care i-a devenit sotie va mosteni o parte insemnata din avere mi-aduc aminte ce se spunea intr-un articol: ca lui Licio Gelli oamenii din fosta Securitate i-au dat de sotie o romanca tocmai pentru a fi siguri ca dupa moartea lui vor putea sa aiba acces la o parte din averea personajului, o avere facuta in buna masura cu sprijinul „baietilor cu ochi albastri”. Oricum, ce-am descoperit citind despre filiera romaneasca a afacerilor lui Gelli m-a ingrozit! Poate, cindva, voi reusi sa si probez jurnalistic toate legaturile la care am ajuns, a scris jurnalistul Robert Turcescu pe facebook.

CINE A FOST LUCIO GELLI

Licio Gelli s-a născut în Pistoia, Toscana, Italia într-o familie burgheză. În 1935, la numai 16 ani, părăsește școala și se înrolează voluntar în Cămășile Negre, brigăzile anticomuniste din Spania.Revenit în Italia devine un activist fascist pe plan local. O dată cu intrarea Italiei în război, Licio Gelli se înrolează la parașutiști, dar nu ajunge să lupte, deoarece este demobilizat în urma unui accident la antrenament. Din acest moment încep legăturile sale cu serviciile secrete militare italiene și este folosit pe linie militară pentru legătura cu comunitățile italiene de peste graniță, pentru Partidul Fascist Italian.

gelli1În același timp, Gelli dezvoltă legături și cu grupări de partizani în care comuniștii erau cei mai numeroși. Este implicat activ și în contrabanda de război, de la alimente și medicamente, până la arme.Pe 23 mai 1941 Licio Gelli primește carnetul de membru al Partidului Național Fascist. După război, Gelli se refugiază în Sardinia cu ajutorul CIC (Counter Intelligence Corp) a Armatei a V-a americane, unde face parte din Comitetul Național de Eliberare al rezistenței antifasciste.

În anul 1945, este arestat pentru prima oară oficial, în urma acuzațiilor de activitate fascistă, dar este imediat eliberat de către SIM (serviciul secret militar, viitorul SISMI) în schimbul unei liste cu 50 de nume de colaboratori ai Gestapo-ului german în zona Toscana, care încă erau în libertate.Se refugiază pentru o scurtă perioadă în Argentina, după ce reușise să delapideze Banca Națională a Iugoslaviei printr-un hold-up organizat de serviciile secrete ale Republicii de la Salo (Republica Socială Italiană instaurată de Mussolini): 60 de tone lingouri de aur și 20 de tone monede antice din aur au fost încărcate în 53 de camioane, cuprinzând 1300 cutii de tezaur expediate apoi prin Cattaro, un mic port muntenegrean la Marea Adriatică.În 1955 la întoarcerea în Italia începe cîteva mici afaceri (fabrică de alcool, librărie), după care se angajează la fabrica de saltele Permaflex din Roma. Câțiva ani mai târziu, la inaugurarea unei noi unități a companiei, este prezent Giulio Andreotti, pe atunci membru al Partidului Democrat-Creștin și Ministru al Apărării.

gelli0Unul din momentele cheie ale carierei lui Gelli este legat de capturarea arhivei SIFAR (Serviciul de Informații al Forțelor Armate) la începutul anilor `60 care conținea 157.000 de dosare compromițătoare privind lumea politică, financiară și militară a Italiei. Dosarele alcătuite de SIFAR ar fi trebuit să fie distruse, potrivit unei decizii a Parlamentului italian. Prin generalul DeLorenzo, apoi prin generalul Alvena (șeful serviciilor secrete militare), copiile dosarelor compromițătoare au intrat în posesia lui Gelli și, prin el, a KGB-ului, permițându-i lui Gelli să influențeze decisiv viața politică italiană timp de aproximativ 15 ani.

În anul 1971, Marele Maestru al GOI, Lino Salvini, îi încredințează lui Gelli sarcina de a constitui Loja Propaganda Due (P2) cu posibilitatea de a face inițieri secrete, iar cei inițiați să nu figureze în registrele GOI.

licio_gelli_villa_wandaRelația cu Masoneria italiană îl propulsează în cele mai înalte cercuri unde devine Venerabil al Lojei Propaganda Due. În 1973 când dictatorul Juan Domingo Peron revine în Argentina și preia puterea, îi conferă cea mai înaltă distincție a statului argentinian, Marea Cruce a Ordinului San Martin, numindu-l pe Gelli consilier economic onorific la Ambasada Argentinei din Italia.În anul 1976, Loja P2 este declarată ilegală, datorită conexiunilor mafiote și dezvălurile scandaloase privind afacerile în care erau implicați membrii lojei, iar Licio Gelli este suspendat din activitatea masonică pe o perioadă de trei ani.În anul 1979, Gelli este acuzat de legături intense pe linie de afaceri cu țările comuniste, cum ar fi URSS sau România.

ÎN ROMÂNIA ȘI ÎNAINTE ȘI DUPĂ DECEMBRIE 1989

Licio Gelli a fost în România și înainte și după decembrie 1989. A câștigat bani frumoși lucrând pentru regimul comunist al lui Ceaușescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img