O multinaţională din domeniul farma a adus prejudicii de circa 44,4 milioane lei (10 mil.euro) statului român prin sustragerea de la plata TVA, compania prestând în România servicii de marketing, promovare şi autorizare pentru firma mamă din spaţiul UE pe care le-a facturat ca şi când activitatea s-ar fi desfăşurat în ţara respectivă, a anunţat luni ANAF potrivit Ziarului Financiar.

ANAF însă nu a precizat numele multinaționalei.

Prejudiciul a fost constatat de inspectorii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) care au verificat activitatea firmei specializate în comerţul cu produse farmaceutice. În iulie 2016, DGAMC a sesizat organele de urmărire penală pentru asigurarea recuperării prejudiciului.

Potrivit ANAF, societatea a beneficiat în străinătate pe nedrept de scutire la plata TVA, cu intenţia de a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată în România.

De asemenea, aceeaşi multinaţională a făcut plăţi către agenţii de turism pentru participarea unor medici şi farmacişti la evenimente interne şi internaţionale de specialitate şi către firme pentru organizarea de evenimente medicale (congrese, conferinţe, cursuri, simpozioane, forumuri, apariţia unor publicaţii ş.a.). Pentru aceste servicii a solicitat deducerea TVA şi le-a prezentat sub forma unor acţiuni de sponsorizare şi donaţie cu toate că acestea au fost puse la dispoziţie în mod gratuit, fiind realizate de companie pentru promovarea produselor pe piaţa românească.

În acest mod s-a evitat şi colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca şi donatii către spitale, cămine, fundaţii sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?