spot_img
10.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDezvaluiriO istorie demnă de un scenariu la Hollywood: de la un acord...

O istorie demnă de un scenariu la Hollywood: de la un acord cu dedicație, la partidul Frutti Fresh

-

de Denisa Radu

Știrea că România a câștigat un proces cu frații Micula a fost în prim plan în mediul online. De-a lungul anilor, între statul român și frații cu dublă cetățenie, româno-suedeză, au existat mai multe litigii, frații Micula cerând mari sume de bani.

- Advertisement -

Povestea fraților Micula

În 1986, frații Micula au emigrat în Suedia, unde și-au început afacerile cu o firmă de hardware și comerț industrial, dar aceasta nu a avut succes. Aceștia au cerut azil în Suedia, iar cetățenia au primit-o în 1992. În 1991, au început și afacerile din România, luând amploare trei ani mai târziu, când în termen de zece zile au deschis 14 firme. Din toată această speță, afaceriștii nu au cum justifica banii pe care i-au avut pentru deschiderea afacerilor, pentru că în Suedia, aceștia beneficiau de ajutor social și locuiau într-un bloc pentru săraci, cu chirii subvenționate. Chiar dacă s-a mutat în România, Ioan Micula a păstrat apartamentul din Suedia și plătea chiria prin Compania Publică Mimer.

- Advertisement -

În 1984, în timpul unei excursii în Ungaria, aceștia au fost prinși încercând să treacă granița în Iugoslavia, având vize false. Deși, toată lumea se aștepta ca ei să primească ani grei de pușcărie pentru asemenea faptă, comuniștii au fost foarte indulgenți cu cei doi frați. În 1986, Ion Micula și-a depus cererea de plecare definitivă în Suedia, justificând această cerință prin căsătoria cu o suedeză, Eva Gromind. Aceasta era ghid al unei firme suedeze, iar Micula lucra într-un shop de litoral. La acea vreme, în astfel de magazine erau doar oameni aprobați de Securitate. Așa că nu este greu să ne dăm seama că frații Micula aveau legături cu Securitatea, chit că Ioan Micula a declarat că nu s-a întâmplat niciodată asta.

Analiștii susțin că toată povestea cu Suedia a fost pusă la cale doar pentru ca aceștia să beneficieze de statutul de investitori străini în România, pentru anumite privilegii. Aceștia dețin peste 75 de societăți comerciale, cumpărate la un preț de mizilic de la statul român, în timp ce datorau miliarde statului.

Firmele Fraților Micula

Cele mai cunoscute firme ale fraților Micula sunt: European Drinks, European Food, Scandic Distilleries și Transilvania General Import Export. Printre brandurile recunoscute ale grupului se numără Izvorul Minunilor, Frutti Fresh, Adria, Naty, Rollo, Olla, Viva și Bürger. În cee ace privește zona imobiliară, cei doi dețin 2,2 milioane metri pătrați de terenuri în toată țara, și multe hoteluri, atât la mare, cât și la munte, printre care se numără hotel Unirea, hotel Patria, hotel Național din stațiunea Mamaia, hotel Banat, hotel Romanța, hotel Slatina, hotel Caraiman sau hotel Prahova din stațiunile Neptun-Olimp și un hotel la Stâna de Vale. De asemenea, mai au în proprietate trustul de presă Centrul Național Media, în structura căruia se află posturile Național TV, Favorit TV, N24, Național FM și ziarul Realitatea Românească.

Procesele fraților Micula cu statul român

Pe scurt, conflictul dintre frații Micula și statul român își are originea prin anii 90, când statul s-a oferit să dea ajutoare de stat pentru investiții în zone defavorizate, iar ulterior s-a ajuns la concluzia că acele ajutoare erau ilegale. Aceștia au dat statul român în judecată în 2005 și după lungi procese ce au durat ani întregi pe la mai multe instanțe de judecată internaționale, s-a decis despăgubirea fraților Micula. În septembrie 2019, instanța de la Washington a decis că statul român trebuie să le plătească 331 milioane de dolari plus dobânzi. Refuzând să plătească până la următor termen de judecată, care ar fi trebuit să fie pe 24 decembrie 2019, frații Micula au instituit popriri pe mai multe firme, inlcusiv Romatsa.

Și acum, vine partea interesantă. În ședința de Guvern din 13 decembrie 2019, premierul Ludovic Orban a dispus acordarea a 400 de milioane de euro fraților Micula, fără să mai aștepte termenul de judecată, motivând incertitudinea deciziei. Astfel, a anulat orice șansă ca acei bani să rămână la fondul de rezervă, pe care mai înainte îl declarare gol. Oare cum au apărut banii? Magie?! În plus, s-au mai plătit si bani către firma de avocatură Deleanu, aproape 20 de milioane de lei, iar acesta e un fost securist, fost șef de colectiv la securitatea din București,  trimis în judecată în 2018 pentru instigare la conflict de interese.

Procesul câștigat cu care se laudau liberalii la începutul lunii martie este deschis în 2014. Tribunalul internațional de la Washington (ICSID) le-a respins pretenții de peste 2 miliarde de euro fraților Micula și i-a obligat pe cei doi oameni de afaceri să ramburseze României 75% din costurile legale şi alte cheltuieli. Florin Câțu a ieșit victorios pe Facebook și a vrut să transforme totul într-o reușită liberală, însă firma de avocatură a fost aleasă în timpul mandatului lui Victor Ponta. Așadar, este meritul său.

Legăturile dintre PNL și frații Micula

Holdingul „Transilvania General Import Export”, poate fi considerat unul dintre cele mai vechi grupuri de interese din România.

Senatorul de Bihor, Cornel Popa, este vărul fraților Micula și fost director general al acestei companii. Cornel Popa a fost directorul general al SC European Drinks SA. Pentru a-si consolida afacerea si pe plan politic, fratii Micula l-au propulsat pe Popa în Parlament asigurandu-i acestuia un loc pe listele PNL. La acele vremuri, în 2005, filiala PNL Bihor era denumită partidul Frutti Fresh.

De asemenea, varul lor Catalin Micula a fost deputat PNL.

Există, de asemenea, o poveste între frații Micula și fostul deputat PNL de Satu Mare din 2000, Liviu Dragoș, conform căreia, frații Micula i-ar fi promis un miliard de lei dacă reușește să îl convingă pe ministrul Finanțelor, Decebal Traian Remes, să aprobe reeșalonarea unor datorii de sute de miliarde de lei ale firmelor din holdingul patronat de ei. Tot pe atunci se auzea că aceștia ofereau șpagă milioane de euro Partidului Național Liberal. 

În această situație, ne putem gândi câte probleme ar fi rezolvat banii dați cadou fraților Micula în decembrie. Cu acei bani, Orban ar fi putut reface stocurile pentru o criză medicală, mai ales că a tot invocat lipsa resurselor din sănătate. Avea destul timp pentru a se preocupa de această problemă fiind totuși premier încă din 4 noiembrie 2019, iar această situație dramatică ar fi putut fi prevenită. Ca și atunci, Ludovic Orban minte și dramatizează că fondul de rezervă este gol, însă pentru eventuale recompense și datorii pentru sponsorii de suflet, cu siguranță în fondul de rezervă vor apărea, prin magie, banii necesari.

NOTA REDACȚIEI: RESPONSABILITATEA APARȚINE AUTORULUI

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img