spot_img
21 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăExterneO femeie dură pro Beijing în fruntea Hong Kongului: CHINA ÎȘI SPOREȘTE...

O femeie dură pro Beijing în fruntea Hong Kongului: CHINA ÎȘI SPOREȘTE INFLUENȚA

-

Carrie Lam a fost desemnată duminică șefă a viitorului guvern de la Hong Kong, de către un comitet aservit în mare parte Chinei, într-un scrutin denunțat drept impostură de tabăra democrată, îngrijorată în ceea ce privește libertățile în această fostă colonie britanică, informează AFP.

- Reclama -

Comitetul electoral este format din 1.194 de membri reprezentativi ai unor grupuri de interese — sport, imobiliare, agricultură, arte — în mare parte favorabili Chinei. Doar un sfert dintre ei provin din tabăra democrată.

Carrie Lam a câștigat scrutinul, potrivit unei numărători a mass-media, cu 700 de voturi, comparativ cu cele mai puțin de 400 acordate principalului său rival John Tsang, considerat tot din sistem, însă mai moderat.

Teritoriul semiautonom al Hong Kong-ului se bucură teoretic, până în 2047, de libertăți necunoscute pe partea continentală a Chinei, în virtutea principiului „o țară, două sisteme”, care a ghidat retrocedarea acestui teritoriu de către Marea Britanie, în 1997. Însă după 20 de ani, numeroși locuitori sunt de părere că Beijingul își sporește dominația într-o serie întreagă de domenii, cum sunt politica, mass-media și educația.

Șeful guvernului aflat la sfârșit de mandat, Leung Chun-ying, este un personaj detestat, denunțat ca fiind marioneta Beijingului. El va mai conduce guvernul din Hong Kong până în iulie.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...