spot_img
3.3 C
București
miercuri, noiembrie 6, 2024
AcasăAnalizeO asociație încearcă să taxeze orice operă de artă expusă public cu...

O asociație încearcă să taxeze orice operă de artă expusă public cu 70-100 de lei. Visarta colectează și pentru artiștii decedați în urmă cu până la 70 de ani

-

- Reclama -

Inițiativa asociației Visarta, o societate non-profit care încearcă să taxeze orice operă de artă expusă public cu 70-100 de lei este ținta unor critici din partea artiștilor și a agenților de artă, aceștia fiind nemulțumiți de modul netransparent în care s-au desfășurat negocierile și de modul în care se distribuie sumele încasate de asociație, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

CE SUSȚINE RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

Partener al Visarta, Asociația Națională a Muzeelor din România, arată, într-un punct de vedere, că propunerile Comisiei de negociere de taxare a operelor de artă expuse în galerii sunt neavenite deoarece această comisie de negociere a fost convocată și constituită nelegal, iar termenul de analiză este foarte scurt.

Elvira Lupșa, agent de artă, se declară revoltată de inițiativa Visarta de a taxa orice lucrare de artă expusă public. „Monopolul asupra legilor îl are guvernul, dar monopolul asupra activităților economice sau culturale nu îl poate avea nimeni într-o societate democratică. Este o inițiativă inutilă. Nici acum nu-mi este clar dacă această nouă taxă se aplică doar pentru operele expuse de membrii Visarta sau pentru toate operele artiștilor din expoziții. O entitate privată nu are voie să pună monopol pe o astfel de activitate. Eu nu am auzit de această asociație până acum două zile”, a declarat pentru Europa Liberă Elvira Lupșa.

Colectare obligatorie, cu sau fără mandat

Dreptul la suită înseamnă dreptul de a încasa o cotă din preţul net de vânzare obţinut la orice revânzare a unei opera de artă, ulterioară primei înstrăinări de către autor.

- Advertisement -

Visarta, printr-o serie de amendamente din 2004 la legea dreptului de autor, este îndreptățită să colecteze suita pentru toți artiștii din țară, chiar dacă aceștia nu au mandatat asociația pentru a face acest lucru. Astfel, orice artist îndreptățit să primească acești bani trebuie să o facă prin intermediul Visarta, asociație care-l taxează cu 15% din valoarea suitei. În 2004, ministru al Culturii era Răzvan Theodorescu și legea a trecut prin Parlament fără nicio problemă, în ciuda acestor carențe majore.

Potrivit statutului asociației, suitele se colectează și în cazul în care nu sunt revendicate de artiști în termen de 3 ani, se împart între membrii societății.
Visarta susține că virează aceste sume artiștilor din România și din lume, care nu au mandatat-o să colecteze, dacă aceștia le cer banii în termen de 3 ani. Întrebarea firească este de unde să știe artiștii că Visarta a colectat pentru ei suita din moment ce nu sunt înscriși în asociație? Apoi, Visarta cum îi contactează pe artiști sau urmașii lor, daca nu au contactul lor, neavând contract de reprezentare?

Sume repartizate și neplătite


Visarta colectează dreptul de suită și pentru artiștii decedați în urmă cu până la 70 de ani. Este evident că moștenitorii artiștilor, răspândiți în întrega lume, nu au de unde să știe că Visarta le-ar fi colectat vreo suită și să o ceară. În lipsa acestei cereri, banii sunt împărțiți între membrii asociației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img