Numele Csillei Hegedus, vicepreședinte executiv al UDMR, apare în rechizitoriul prin care primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese.
Numele celei care în anul 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, iar ulterior a devenit ministru al Culturii și vicepremier, apare în declarația dată ca martor de directorul Direcției Județene pentru Cultură Harghita, Laszlo Bakos, transmite Agerpres.
Bakos susține că Csilla Hegedus i-a dat ordin să emită un aviz favorabil pentru extinderea sediului filialei din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia, proiect ce era susținut și de primarul Raduly.
„Acest martor a relatat că pentru emiterea avizului favorabil nu erau îndeplinite condițiile legale, însă a primit ordin de la Hegedus Csilla, care în acea perioadă era secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și practic l-a obligat să dispună întocmirea avizului pentru lucrările de construcție la sediul din Miercurea Ciuc al Universității Sapientia. Deși proiectantul nu a efectuat niciuna din modificările indicate de specialistul în protecția monumentelor istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Harghita și de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov, prin dispoziția nr. 47/11.06.2014 a directorului Direcției Județene pentru Cultură Harghita, emisă fără nici un fel de considerent tehnic, ci exclusiv în baza solicitării secretarului de stat al Ministerului Culturii, așa cum se arată în motivarea dispoziției, s-a ordonat întocmirea avizului favorabil din 11.06.2014″, se arată în rechizitoriu.
În plus, martorul a menționat în declarația sa date referitoare la legăturile dintre firma Multinvest Târgu Mureș, care a asigurat proiectarea construcției, și Csilla Hegedus.
În ceea ce privește avizul pe care în cele din urmă l-a eliberat, Laszlo Bakos a invocat relația de subordonare instituțională față de Csilla Hegedus.
„În acord cu declarația martorului Bakos Laszlo, în sensul relațiilor de subordonare în care s-a aflat la emiterea dispoziției pentru întocmirea avizului, Ministerul Culturii a precizat că Hegedus Csilla a exercitat funcția de secretar de stat în cadrul ministerului, de la data de 27.03.2014 până la data de 24.11.2014, când a devenit ministru și pe parcurs, pentru o scurtă perioadă, viceprim-ministru”, se mai precizează în rechizitoriu.
În document este prezentat și un fragment din dispoziția nr. 47/11.06.2014, în care este menționată intervenția secretarului de stat Csilla Hegedus: „(…) urmare a solicitării cabinetului secretarului de stat al Ministerului Culturii, în calitate de director executiv la Direcția Județeană pentru Cultură Harghita dispun compartimentului de specialitate să elibereze avizul favorabil”.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, Robert-Kalman Raduly este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni) și conflict de interese iar Domokos Szoke va fi judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Printre acuzațiile aduse primarului Raduly este și aceea că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de edil, a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.
Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între Robert-Kalman Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.