Numărul persoanelor care nu pleacă în vacanță s-a redus la jumătate, în ultimii 10 ani, iar jumătate din populație pleacă în vacanțe interne, în timp ce turismul extern aproape s-a triplat, relevă datele unui studiu realizat de un tur-operator și dat vineri publicității.
„Analizăm piața de turism periodic, cifrele obiective fiind singurele pe baza cărora putem construi strategii și elabora direcții de acțiune. Turismul românesc s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, românii călătoresc mai mult și sunt mult mai avizați ca în trecut”, a declarat Adrian Voican, inițiatorul sondajului, director general Bibi Touring și președintele comisiei de marketing a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
În ultimii zece ani, consumul turistic a crescut cu 39%, cel mai mare aport la această creștere avându-l persoanele cu vârsta de peste 55 de ani (+ 35%) din total de creștere, urmate de „aspiranți” (26-35 ani) cu 21%.
O altă concluzie importantă este dată de faptul că, în ultimii 10 ani, persoanele cu venituri mici (sub 200 euro/persoană) au contribuit cu cea mai mare creștere la consumul turistic (+17%), fapt datorat ofertelor speciale de tipul „Înscrieri Timpurii”, bazate pe reduceri pentru achiziția din timp a biletelor, oferte care nu existau înainte. În schimb, persoanele cu venituri mai mari și-au păstrat consumul turistic, renunțând totuși la vacanțele extravagante de tip „once in a life time”.
„Consumul intern rămâne constant la pragul de 50% din total populație, dar se dezvoltă accelerat turismul extern și vacanțele mixte (intern + extern) Apetitul românilor pentru vacanțele externe a crescut de 2 ori și jumătate în ultimii zece ani, de la 9% în 2004, la 24% în 2014. Mai mult, unul din trei turiști români apelează la serviciile unei agenții de turism pentru a cumpăra o vacanță’, spune Adrian Voican.
O altă concluzie interesantă este faptul că a crescut consumul vacanțelor mixte (țară și străinătate) de peste 20 de ori, de la un procentaj nesemnificativ de 0,2% în 2004 la 5,4% în 2014.
„Este o tendință promițătoare despre care anticipăm că își va continua creșterea, datorită profilului turistului român, dornic de nou, dar și tradiționalist”, spune directorul general al tur-operatorului.
În 2014, cei mai apropiați de serviciile agențiilor de turism au fost cei care au cumpărat vacanțe externe — 58% față de 53% în anul 2004, în timp ce pentru vacanțele în România au apelat 16% dintre respondenți față de 25% în urmă cu zece ani.
În anul 2014, jumătate dintre cei care au plecat în vacanță s-au informat despre destinații prin internet, iar 30% prin agenții și 20% prin prieteni, în timp ce, în anul 2004, în România internetul se afla abia la început.
Conform studiului, a dispărut cererea pentru hotelurile de o stea și s-a triplat, în schimb, opțiunea pentru 4 și 5 stele.
„Transportul în vacanță cu avionul a zburat peste opțiunea autocarelor de acum zece ani. Anul acesta, 55% dintre turiști preferă să plece în vacanță cu avionul față de 21% în 2005. Cei care folosesc mașina proprie în vacanță reprezintă 28% față de 15% în 2005. De asemenea, vacanțele cu autocarul sunt în scădere, astfel că în 2015 doar 16% dintre turiști mai preferă acest mijloc de transport față de 25% în 2005′, apreciază Adrian Voican.
Bugetul de vacanță/familie de sub 1.000 lei este alocat de 11% dintre turiști în 2015, față de 34% în 2005, în timp ce o sumă de peste 4.000 lei este alocată de 17% dintre turiști, față de 5% în 2005.