Noul șef al Statului Major al Forțelor Terestre a tras în decembrie 89 în Piața Revoluției

0
61

În urma ceremoniei desfășurate luni, fostul șef al SMFT, generalul locotenent Dumitru Scarlat, a predat comanda și Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Terestre către generalul maior Marius Harabgiu. Generalul locotenent Scarlat a fost numit reprezentant militar al României la NATO de la Bruxelles.

Marius Harabagiu are 54 de ani și a fost avansat în urmă cu un an de președintele Iohannis la gradul de general cu două stele. Jurnaliștii de la România Liberă au descoperit că Marius Harabagiu a fost comandant de pluton la Regimentul 20 Tancuri și ulterior comandant de companie.

Potrivit datelor istorice, în zilele Revoluției din decembrie 1989, Regimentul 20 Tancuri a ocupat poziții de luptă în Piața Paaltului și a contribuit la distrugerea Bibliotecii Central Universitare și automat, la distrugerea a 500.000 de cărți.

MApN a informat: „În perioada 1985-1993 generalul maior Marius Harabagiu a îndeplinit, în cadrul Regimentului 20 Tancuri, funcții de comandă la diferite eșaloane, începând cu cea de comandant de pluton, până la nivelul de comandant de batalion. În momentul Revoluției din 1989 avea gradul de locotenent major şi comanda o companie de tancuri dintr-un batalion al Regimentului 20 Tancuri. Acțiunile desfășurate de regiment în această perioadă sunt înregistrate în documentele militare de evidență ale unității”.