Tînărul întreprinzător Andrei Mihai Dracea s-a născut la Moscova înainte de 1989, ceea ce poate da indicii asupra obîrşiei sale şi, potrivit dezvăluirilor deputatului-fugar Cristian Rizea, şi-a făcut studiile tot acolo. Studii care i-au fost de folos – tinde să ajungă un tînăr oligarh în România. …dar mai întîi drumul spre afacerile din sănătate trece prin gunoi Dacă nu era deputatul Rizea, el însuşi un fost ”acoperit” al SRI-ulu, care fuge de braţul legii după ce a băgat cam adînc mîna în puşculiţa comună, n-am fi auzit de tînărul Dracea, scrie istoricul Marius Oprea într-un comentariu pe Mediafax.
CE MAI AFIRMĂ MARIUS OPREA:
Cristian Rizea, care şi-a făcut cam fără talent ”temele” predate ”via Chişinău” de cei care-l pilotează acum, l-a legat pe Andrei Mihai Dracea de un scandal izbucnit anul trecut, la firma de salubritate Romprest, care a făcut obiectul unei ”preluări ostile” de către Dracea, de la fostul patron Florian Walter. Cel din urmă a fost dat pe mîna DNA-ului şi a murit, la scurtă vreme, în acea vîltoare a ”lichidării” sale, mai întîi economice. O moarte mult mai puţin spectaculoasă, decît cea a lui Condrea, de la Hexi Pharma. Walter, regele detronat al gunoiului de la Romprest, pe numele său de naştere Buşcă, a fost bişniţar de butelii înainte de 1989 şi a fost arestat după 1990 în Austria, pentru trafic de persoane. Şi-a schimbat numele în 2007: voia să cîştige un contract de salubritate la Baza americană de la Kogălniceanu, şi americanii n-ar fi fost fericiţi cu CV-ul lui Buşcă.
Florian Walter-Buşcă a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie de către Bogdan Adimi, administratorul firmei patronului Dracea, care pe atunci era acţionar minoritar al Romprest – şi aşa a început totul. Buşcă devenise neserios, incontrolabil, pierduse bani cu fotbalul şi nu mai prezenta garanţii. Nici CV-ul său nu suna strălucit. Aşa că la ”gunoaie” trebuia schimbată ”dinastia”. Rizea îl descrie în ”cartea” sa astfel pe Dracea: ”un tip discret cu afaceri în zona medicală, al cărui profil nu justifica absolut deloc implicarea sa într-o firmă cu atîtea probleme penale”, cum era Romprest. Administratorul firmei prin care medicul a devenit acţionar la Romprest, denunţătorul Bogdan Adimi se lăuda prin toate părţile, cum a scris presa, că el este nepotul Laurei Codruţa Kovesi, că e prieten cu Florian Coldea şi că are o droaie de relaţii pe la DNA. Că lucrurile au stat aşa sau nu, rezultatul concret e că patronul său Andrei Mihai Dracea, venit de nicăieri, a ajuns curînd ”tătic” la Romprest şi noul ”rege al gunoaielor”.
Nimeni nu ştia de unde a apărut Dracea şi de unde are atîta putere. Lucrurile s-au lămurit curînd: firele duceau atît către fostul director al Serviciului Român de Informaţii, cît şi către Florian Coldea, primul său adjunct. Cum a divulgat Rizea, el ”este de fapt veriga de legătură cu generalii SRI Adrian Ciocîrlan şi Florian Coldea”.