spot_img
31 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăAnalizeNoul patriarh al Bulgariei susține intervenția rusă in Ucraina

Noul patriarh al Bulgariei susține intervenția rusă in Ucraina

-

Biserica creştină ortodoxă bulgară, tradiţional apropiată de Rusia, şi-a ales duminică un nou patriarh, Daniil, în vârstă de 52 de ani, care a luat poziţie în favoarea Kremlinului după invazia rusă din Ucraina, transmite AFP.

- Reclama -

Susţinut cu 69 de voturi din 138 într-o adunare a delegaţilor şi a Sfântului Sinod, organul suprem al Bisericii, el s-a impus în faţa rivalului său Grigorie, considerat neutru de experţi, care a obţinut 66 (trei voturi au fost declarate nule).

- Advertisement -

El îi succede carismaticului patriarh Neofit, care a încetat din viaţă în martie, după ce a oficiat timp de peste zece ani, şi care a cerut încetarea războiului din Ucraina.

Daniil a susţinut invazia rusă din Ucraina, într-un lung mesaj video difuzat în 2023, au amintit analiştii, potrivit AFP.

- Advertisement -

De asemenea, el a fost un fervent critic al deciziei din septembrie 2023 a Guvernului bulgar de a-l expulza pe şeful Bisericii ruse din Sofia, arhiepiscopul Vasian, şi pe doi preoţi din Belarus acuzaţi că servesc interesele geopolitice ale Rusiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img