Noul Cod fiscal, veşti proaste pentru aproape jumătate de milion de PFA-uri

0
1601

Modificările aduse de către noul Cod fiscal determină creşterea riscurilor pentru PFA-uri, iar activitatea sub această formă devine ineficientă din punct de vedere fiscal, scrie în Ziarul Financiar Radu Georgescu de la CFO Network.

În 2016 activitatea pe PFA nu mai este mai eficientă din punctul de vedere al taxelor plătite. Modificările aduse de noul Cod fiscal: plata obligatorie a CAS pentru PFA-uri şi scăderea impozitului pe dividende la 5% determină un cost cu taxele de 29% din suma facturată de PFA-uri, spre deosebire de 20% pentru un SRL plătitor de impozit pe profit sau 8% pentru o microcompanie.

După amnistia fiscală din luna iulie 2015, s-au introdus noi reguli prin care o PFA poate fi reclasificată ca activitate salarială. De asemenea, s-au înmulţit controalele ANAF cu tematica verificării independenţei PFA-urilor.

Documentele verificate de ANAF: contractul de prestări servicii (trebuie să se specifice ca PFA-ul îşi va organiza independent activitatea, că va raspunde de activitatea sa), cererile de concedii, organigrama companiei, fişele de post (nu trebuie să apară în aceste documente numele persoanei cu PFA), bonurile de consum, procesele verbale de predare a bunurilor ( nu trebuie să existe bunuri acordate PFA-ului).

Puţini sunt cei care ştiu la ce riscuri se expun dacă desfaşoară activitatea pe PFA. O persoană  fizică răspunde cu propriul  patrimoniu  în cazul în care ANAF-ul sau orice alt terţ solicită daune PFA-ului. De exemplu dacă ANAF-ul va considera activitatea pe PFA ca şi activitate de natură salarială, va calcula debite restante şi penalităţi.  ANAF-ul va  solicita încasarea datoriilor în mod solidar de la persoana fizică şi compania plătitoare.