Nou scandal la Comitetul Nobel

0
254

Doi membri externi ai Comitetului Nobel, care pregăteşte lista scurtă pentru premiul Nobel pentru Literatură, au părăsit instituţia luni, unul dintre ei afirmând că procesul de reformare a Academiei Suedeze, afectată de scandal, durează prea mult, relatează Reuters și Agerpres.

Academia Suedeză a fost nevoită să introducă noi măsuri după un scandal sexual în care a fost implicat soţul unei foste membre a academiei, poeta Katarina Frostenson. Ea a părăsit instituţia anul acesta. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat pentru două acuzaţii de viol, în decembrie anul trecut.

În urma scandalului, atribuirea premiului Nobel pentru Literatură din 2018 a fost amânată cu un an.

Una dintre măsurile luate în urma crizei din 2018 a fost acea de a include un număr de cinci membri externi la Comitetul Nobel care pregăteşte lista scurtă pentru acest premiu.

”Îmi părăsesc postul în cadrul Comitetului Nobel pentru că nu am nici răbdarea şi nici timpul să aştept rezultatul procesului pentru a schimba ce a fost început”, a declarat autorul Kristoffer Leandoer, într-un articol publicat în Svenska Dagbladet. ”Academia şi cu mine avem o perspectivă diferită asupra timpului, un an este mult prea mult în viaţa mea şi mult prea puţin în viaţa Academiei”, a spus el.

Kristoffer Leandoer a precizat că decizia de a părăsi Academia nu are legătură cu acordarea premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2019 scriitorului austriac controversat Peter Handke, pentru care instituţia a fost criticată atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional.

Academia a confirmat într-un comunicat că Leandoer şi Gun-Britt Sundstrom au părăsit Comitetul Nobel, care până acum era format din patru membri ai Academiei Suedeze şi cinci membri externi.